Het boek 'Almere vanuit de Wolken' werd dinsdag door Michel Langendijk (rechts), fotograaf Roel Dijkstra en uitgever Peter Egge overhandigd aan het Almeerse college. Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld nam het eerste exemplaar in ontvangst. (Foto: Fred Rotgans)
Het boek 'Almere vanuit de Wolken' werd dinsdag door Michel Langendijk (rechts), fotograaf Roel Dijkstra en uitgever Peter Egge overhandigd aan het Almeerse college. Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld nam het eerste exemplaar in ontvangst. (Foto: Fred Rotgans)

Boek ‘Almere vanuit de Wolken’ toont unieke luchtfoto’s uit 1964-2021

Algemeen

ALMERE - In de nieuwe bibliotheek is dinsdag het boek ‘Almere vanuit de wolken’ gelanceerd. Het toont unieke luchtfoto’s uit de jaren ’60 en ’70 van de nog lege polder én recente luchtfoto’s van Almere, genomen op exact dezelfde locatie. Het boek is samengesteld door Michel Langendijk van het Stadsarchief Almere. Samen met fotograaf Roel Dijkstra en uitgever Peter Egge overhandigde hij het eerste exemplaar van het boek dinsdag aan waarnemend burgemeester Ank Bijleveld.

Het boek toont een selectie uit een collectie van tienduizenden luchtfoto’s, gemaakt tussen 1964 en 2021. “Een unieke verzameling, want Almere is vrijwel de enige stad in Nederland die luchtfoto’s heeft vanaf het prille begin. De foto’s laten zien hoe de stad is veranderd en nog steeds in ontwikkeling is”, aldus Langendijk. In 2020 en 2021 organiseerde hij met het Stadsarchief al de succesvolle luchtfoto-tentoonstelling Almere Boven. “Van diverse kanten kreeg ik de vraag of daar ook een boek van zou worden gemaakt. Ik wist dat dat een flinke klus zou zijn, maar na enig nadenken besloot ik dat dit boek er inderdaad moest komen.”

Luchtfotografie

De foto’s van de Rotterdamse fotograaf Bart Hofmeester (1921-2001) vormen de rode draad van het boek. Hij legde al in 1964 de eerste contouren van Almere vast vanuit de lucht. Hofmeester was met zijn bedrijf AeroCamera een van de pioniers op het gebied van luchtfotografie. In veertig jaar tijd maakte hij ruim twee miljoen foto’s, die in het bezit zijn van Fotobureau Roel Dijkstra, die ook de meest recente luchtfoto’s voor dit boek maakte.

“Wij bepaalden welke oude Hofmeesters een eigentijds broertje of zusje zouden krijgen”, vervolgt Langendijk. “In september 2021 vlogen Roel en ik, samen met een piloot, in een klein vliegtuigje boven Almere om recente foto’s te maken op exact dezelfde locaties. Dat viel nog niet mee, maar is uiteindelijk goed gelukt.” De oude en nieuwe foto’s geven samen een mooi beeld van de ontwikkeling van Almere, vanaf het allereerste begin tot nu. 

De foto’s zijn chronologisch gerangschikt per stadsdeel. Het Weerwater, het stadsmeer in de polder dat wéér water werd, heeft een eigen hoofdstuk gekregen. Langendijk schreef ook de begeleidende teksten bij de foto’s, met historische feiten, bijzondere wetenswaardigheden en leuke anekdotes. Brans Stassen, destijds als stedenbouwkundige betrokken bij de ontwikkeling van Almere, schreef het voorwoord.

Het boek telt 264 pagina’s en is uitgegeven door Watermerk BV. Meer informatie: https://watermerk.eu/product/almere-vanuit-de-wolken/

Lezersactie Almere DEZE WEEK
Almere DEZE WEEK gaat de komende tijd wekelijks een van de luchtfoto’s uit het boek online zetten, met de begeleidende tekst van Michel Langendijk erbij. Houd hiervoor vanaf volgende week onze website in de gaten. Lees ook onze krant van 27 april voor een speciale lezersactie, om kans te maken op een exemplaar van het boek.

De betrokkenen die hebben meegewerkt aan het boek waren dinsdag aanwezig bij de lancering van 'Almere vanuit de wolken'.(Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto