(Foto: www.facebook.com/AlinevanWijnen)
(Foto: www.facebook.com/AlinevanWijnen)

Aline van Wijnen wint Valentijnprijs voor beste romantische boek

Algemeen

ALMERE - De Almeerse schrijfster Aline van Wijnen heeft de Valentijnprijs 2021 gewonnen voor haar boek Het Geheime kistje van Elle. Vrijdag mocht zij de trofee in ontvangst nemen tijdens het Valentijnfestival in Ermelo.

“Ik voel me nog steeds verbluft, maar ook dankbaar en gelukkig”, reageert de schrijfster. “Dat ik was genomineerd voor deze prijs vond ik al een eer. Alle boeken die op de shortlist stonden waren die prijs waard, dus ik had geen verwachtingen.” Zij keek er vooral naar uit om op dit boekenfestijn vele lezers en schrijfcollega’s te ontmoeten.

Valentijnprijs

De Valentijnprijs is ontstaan vanuit het Valentijngenootschap. Dit genootschap was opgericht om romantische boeken onder de aandacht te brengen, waaronder familie- en streekromans, maar ook historische romans. In de geest van dit voormalige genootschap, dat in 2019 door omstandigheden werd opgeheven, is nu voor de eerste keer De Valentijnprijs uitgereikt.

Geheime Kistje van Elle

Na drie feelgoodboeken kwam Aline van Wijnen vorig jaar met een zeer persoonlijk, historisch verhaal: Het geheime kistje van Elle. Het verhaal speelt zich deels af in Wit-Rusland, het geboorteland van de Almeerse schrijfster. Tijdens een razzia in het dorp Glusk in 1941 is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet te ontkomen en wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders. Na de bevrijding krijgt Ella valse papieren met de naam Elle. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf. Ruim zeventig jaar later helpt de Nederlandse Janna met het opruimen van het huis van haar overleden oma Elle. Ze vindt een versleten kistje met spullen die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Janna gaat op onderzoek uit. 

“Ik wilde ontzettend graag dat mensen horen wat er in 1941 in Glusk is gebeurd. We mogen de gruwelen van de oorlog nooit vergeten”, vertelde Van Wijnen eerder aan Almere DEZE WEEK.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto