Mariëtte Middelbeek, alias Linda van Rijn. (Foto: Hadewych Veys)
Mariëtte Middelbeek, alias Linda van Rijn. (Foto: Hadewych Veys)

Bestsellerauteur Linda van Rijn is Almeerse Mariëtte Middelbeek

Algemeen

ALMERE – Een spectaculaire onthulling in schrijversland! Bestsellerauteur Linda van Rijn, schrijfster van succesvolle vakantiethrillers, blijkt de Almeerse Mariëtte Middelbeek te zijn. “Na 12 jaar vond ik het tijd voor een ‘coming-out’ en het voelt heel goed”, vertelt zij.

Door Petra Onderwater

Mariëtte Middelbeek is schrijfster en journalist en heeft ook al heel wat succesvolle boeken onder haar eigen naam uitgebracht. Ze startte aanvankelijk met feelgood romans, maar schrijft ook thrillers en non-fictie boeken. Zo maakte ze een serie over hulpverleners die hun werk doen in de frontlinie van de samenleving. “Toen ik 12 jaar geleden het idee had om een vakantiethriller te schrijven, stelde mijn uitgever voor om dat dan onder een pseudoniem te doen. Want nog een genre erbij zou een beetje verwarrend kunnen worden. Op een gegeven moment weten mensen dan niet meer zo goed wat ze kunnen verwachten van een auteur. Ik vond het zelf ook eigenlijk wel een goed idee. Als ik er dan toch niet zo goed in zou blijken te zijn, was er geen man overboord.”

Feelgood thrillers

Haar zomer- en winterthrillers werden echter een groot succes. “Wat dat betreft ben ik wel een beetje voorbijgestreefd door mijn alter ego”, lacht de Almeerse. Als Linda van Rijn heeft zij inmiddels 29 thrillers geschreven. Haar nieuwste boek Ciao Bella, dat zich afspeelt aan het Gardameer, verscheen in januari dit jaar. “Ik denk dat de boeken zo succesvol zijn, omdat ze gewoon lekker weglezen en naast een spannend verhaal ook een fijne vakantiesfeer hebben. Ik kies ook bewust voor populaire vakantiebestemmingen in binnen- en buitenland. Van Frankrijk, Spanje, Italië en Curaçao tot Zoutelande en Zandvoort aan zee. Terwijl ik de lezers meeneem in dat vakantiegevoel, ontvouwt zich een spannend verhaal waarin ze worden meegezogen. Het zijn thrillers met toch een beetje feelgood.”

Leuke reacties

Lange tijd werd gespeculeerd wie Linda van Rijn nou toch was. Niemand had haar immers ooit in levenden lijve gezien. “Omdat ze zogenaamd op Curaçao woonde, kon ze nooit aanwezig zijn bij de Linda van Rijn-kramen op beurzen of in boekhandels. Stiekem was ik daar dan wel, maar als fans vervolgens hoopvol vroegen of ik Linda van Rijn was, moest ik ze teleurstellen. Op een gegeven moment voelde dat niet meer goed.” Slechts haar naaste familie en beste vrienden wisten dat het Mariëtte was die de boeken van Linda van Rijn schreef. “Mijn directe collega’s bij uitgeverij Sanoma, waar ik voorheen ook nog werkte, wisten destijds bijvoorbeeld van niks. Maar ze vinden dat gelukkig niet erg. Ik krijg vooral heel veel leuke en enthousiaste reacties.” 

Onthulling

De onthulling vond donderdagavond plaats tijdens een bijeenkomst bij kasteel Groene Veld in Baarn, waar de spanning flink werd opgevoerd. “Mijn Almeerse collega-schrijfster Aline van Wijnen had na het nodige speurwerk wel een vermoeden. Toen op een gegeven moment mijn man op het podium werd geïnterviewd, wist ze dat ze goed zat. Zij had hem namelijk al eens ontmoet op een van mijn boekpresentaties. Verder heeft niemand het geraden!” Uiteindelijk waren het haar kinderen die het grote geheim mochten onthullen.

Mariëtte Middelbeek blijft gewoon doorgaan onder de naam Linda van Rijn. Daarnaast schrijft ze ook verder onder haar eigen naam. “Op dit moment werk ik aan het tweede deel van mijn Vrouwen van Vechtlust-trilogie. Na het eerste deel Anna, dat in december 2021 uitkwam onder mijn eigen naam, verschijnt rond september het volgende boek Julia,” aldus de schrijfster. “Daarna ga ik weer aan de slag met de nieuwe winterthriller van Linda van Rijn. Waar die over zal gaan weet ik nog niet precies, maar de ideeën beginnen alweer vorm te krijgen in mijn hoofd.”

De boeken van Mariëtte Middelbeek en Linda van Rijn worden uitgegeven door Uitgeverij Marmer B.V.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto