Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Breng de kerstvakantie door met een Almeerse schrijver

Algemeen

ALMERE- De kerstvakantie is weer aangebroken. Nu de wintersport of een zonvakantie in het buitenland er niet in zit, is het de tijd bij uitstek om lekker thuis op de bank een boek te lezen. En waarom dan niet gelijk een boek van een schrijver van Almeerse bodem? Almere DEZE WEEK zet een aantal recent verschenen boeken voor je op een rij.

Satan – Jan Borst

Van Almeerder Jan Borst verscheen deze maand Satan. Een psychologische roman over de verwoestende werking van religieus extremisme. Een jongeman van goede wil belandt door een combinatie van pech, een driftige natuur en het feit dat hij geen bevredigend antwoord krijgt op de vragen die bij hem opkomen, in de criminaliteit. Daar weet hij zich ook weer aan te ontworstelen, maar als alles toch nog goed met hem lijkt te komen, blijkt zijn verleden toch het laatste woord te hebben. Een boek over wat opgroeien in een strengreligieuze omgeving met iemand kan doen.

Uitgeverij Schrijverspunt.

Spaanse vlag – Jeroen D. Rook

De novelle Spaanse Vlag’ van auteur Jeroen D. Rook is een actueel en bijzonder boek over de relatie tussen een vader en zoon ten tijde van Corona. Een boek voor de jeugd tussen 16 en 18 jaar, maar ook voor de ouders van deze jongeren. De zeventienjarige Anton is gameverslaafd en gebruikt zo nu en dan drugs, tot wanhoop van zijn vader David. Anton lijkt in niets op zijn vader, die een groot liefhebber is van literatuur. David werkt als souffleur bij een theatergilde en zit, ten gevolge van Covid-19, thuis omdat de theaters gesloten zijn. Davids vrouw Ans was een van de eerste Coronaslachtoffers en vader en zoon zijn derhalve op elkaar aangewezen. Een verhaal over een vader en zoon die elkaar onder moeilijke doch eigentijdse omstandigheden proberen terug te vinden.

Uitgeverij Brave New Books

Kersenbloesem in Mauthausen – Francis Baker

Kersenbloesem in Mauthausen is de debuutroman van Tineke den Bakker uit Almere en mede-auteur Frans le Fèvre, onder het pseudoniem Francis Baker. Een gebeurtenis in het voormalige concentratiekamp Mauthausen is het uitgangspunt en de inspiratie is geweest voor dit schrijversduo. Het boek is een eerbetoon aan de grootvader van een van de auteurs die in het concentratiekamp Mauthausen om het leven is gekomen. Dit voormalige, in de media vrijwel onbenoemde kamp, had in de Tweede Wereldoorlog het zwaarste strafregime van het nazi-kampensysteem. De roman kijkt zeker niet alleen terug, maar belicht ook de gevoelde schuld en het ervaren slachtofferschap als gevolg van misdaden van eerdere generaties en hoe hiermee om te gaan.

Uitgeverij Kelbo

Minelotte viert oud en nieuw – Marjan Hornstra

Minnelotte viert oud en nieuw is het eerste boek van Marjan Hornstra, beginnend schrijfster en illustrator uit Almere. Een kleurrijk geïllustreerd kinderboekje over het vieren van de jaarwisseling. Minelotte springt uit bed. Vandaag is het oudjaarsdag. Vanavond viert Minelotte oud en nieuw. Zij vraagt zich af wat dat is. Het boek is te koop bij Bruna in Almere stad en via de webshop van het Boekengilde.

De vloek van de Hongaarse familie Moór – Ibolya Moór

Ibolya Moór uit Almere Oosterwold schreef De vloek van de Hongaarse familie Moór, een thriller gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op dertigjarige leeftijd krijgt de schrijfster met Nederlands-Hongaarse roots ernstige gezondheidsproblemen. Ze hoort over een eeuwenoude familievloek. Haar vader is ooit op vrij jonge leeftijd gestorven, geheel volgens de legende van de vloek. De nuchtere Ibolya gelooft niet in het bovennatuurlijke, maar ze heeft geen andere keus dan op onderzoek uit te gaan. In het boek verdwijnt de vader van de zesjarige Ibolya spoorloos. Na 25 jaar duikt hij weer op in haar leven. Hij vertelt dat er een vloek op de familie rust: een ongelukkig leven met een vroegtijdige dood. Omdat hij de vloek niet heeft kunnen opheffen, vraagt hij aan Ibolya dit op zich te nemen. De nuchtere Ibolya heeft een hekel aan mysteries. Maar als er akelige dingen gebeuren, kan ze niet anders dan zich in de spirituele wereld verdiepen, op zoek naar een oplossing. Het boek laat op een mooie manier zien dat er meer is tussen hemel en aarde. Aan de hand van de moderne wetenschap heeft Ibolya getracht om mystieke zaken te verklaren, in de vorm van een spannende thriller.

Gifspoor – Jet van Vuuren

De Almeerse Jet van Vuuren schrijft sinds 2011 oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Gifspoor is alweer haar veertiende thriller, waarin een onschuldige hobby als tuinieren een gevaarlijke obsessie wordt. In het voorjaar wordt er op de grens bij Zeeland een vermoorde vrouw gevonden. Geen enkel spoor wijst naar een dader en zelfs na intensief politieonderzoek vinden ze niemand die haar heeft gekend. Het lijkt alsof de vrouw door niemand wordt gemist en na drie maanden wordt ze in een anoniem graf begraven. Als het dossier van de vermoorde vrouw geen prioriteit meer krijgt, gaat rechercheur Noor in haar eentje op onderzoek uit.

Uitgeverij Ambo Anthos.

Heel veel liefde – Alice ten Napel en Claudia Kamergorodski

Voor het boek ‘Heel veel liefde - grote gezinnen in woord en beeld’ gingen de Almeerse fotograaf Claudia Kamergorodski en de Almeerse journalist Alice ten Napel langs bij dertig grote gezinnen in Nederland en Vlaanderen. Zij vuurden veel gestelde vragen op ze af. Was de droom voor een groot gezin er altijd al? Hoe verdelen ze werk en zorg? Hoe ziet het financiële plaatje eruit en passen ze allemaal nog wel in één auto? De gezinnen zijn door Claudia op een sprankelende en verrassende manier op de gevoelige plaat gezet. In het boek staat ook het bekende Almeerse gezin Stiefel, de rabbijn van Chabad Flevoland, en er zijn meer gezinnen uit de Flevopolder in opgenomen. Het boek kost twintig euro en is onder andere te bestellen via www.kokboekencentrum.nl.

Uitgeverij KokBoekencentrum

Matthijs Het Einde – Matthijs de Goede

Mattijs Het Einde is een bundeling korte verhalen. Volgens de auteurs eigen woorden: ‘Mijn kijk op de wereld vanuit mijn verknipt geest.’ Het is zijn derde boek na ‘Matthijs Leven met hersenletsel’ en ‘Matthijs Het wordt beter’. Dit keer wederom een verzameling van prikkelende hersenbrekers met scherpe stukjes vol ‘Mattijshumor’ waarin hij de ander, maar ook zichzelf, niet spaart. Hoeveel tegenslagen kan een mens hebben, en hoe probeer je om toch een toekomst op te bouwen. Blijf je slachtoffer of neem je de regie over?

Van Dorp Uitgevers

Tijdecho – Leo de Jong

Tijdecho is het tweede boek van Almeerder Leo de Jong. Een verhalenbundel met als centraal thema ‘tijd’. In deze verzameling korte verhalen wordt gespeeld met de soms grillige relatie tussen de toekomst en het verleden, die zich uit in herinneringen, dromen of andere mechanismen die je kunnen confronteren met een soort roep van vroeger: een tijdecho, die vaak onverbiddelijk is en tot ver in de toekomst gehoord kan worden. Zou het werkelijk iets uitmaken als je kennis had van de toekomst? Of is de tijdlijn onontkoombaar? Een boek met een existentialistische inslag, maar toch makkelijk leesbaar en met de nodige humor.

Uitgeverij Palmslag

Berlijnse nachten – Gilbert Keyzer

‘Berlijnse nachten’ van Gilbert Keyzer is een epische roman die zich afspeelt in het Zuidwest-Afrika en het Duitse keizerrijk, tussen 1904 en 1919. Wilfred, een Duits officier, krijgt in Zuidwest-Afrika een verhouding met Sa, een Afrikaanse. Na de slag bij Waterberg reizen zij naar Duitsland. Al snel begint Sa naar haar geboorteland te verlangen. Ondertussen dreigt oorlog in Europa. In Wenen brengt Adolf Hitler luierend en dromend zijn dagen door. Nadat zijn moeder overlijdt, raakt hij aan lager wal. Tijdens de eerste dagen van de oorlog ontmoeten Wilfred en Adolf elkaar aan het westelijk front. Het verhaal is opgebouwd door, vanuit historische kaders, de belevenissen van de hoofdpersonen te beschrijven. Gilbert Keyzer debuteerde in 2015 met de roman Albert en de doden. Berlijnse nachten is zijn veertiende roman.

Uitgeverij Boekscout

Sansaar De Hoeders – Esmeralda de Vries

Sansaar De Hoeders is het debuut van de Almeerse fantasy-schrijfster Esmeralda de Vries. Als zijn grootouders onder mysterieuze omstandigheden van de aardbodem lijken verdwenen, is Achon vastberaden om ze te gaan vinden. Na een vergeefse zoektocht van bijna een jaar staat hij op het punt om op te geven als hij onverwachts een aanwijzing krijgt. Hij ontdekt Sansaar; een wereld waarin bijna alles in- en uitklapbaar is. Waar ondergrondse wezens zich onzichtbaar kunnen maken en waar mensen op reusachtige tragonders rondtrekken over weidse grindvlaktes. Hun missie is om de oude wereld van voor ‘de vernietiging’ te herstellen door een keten van oases te creëren. Niet alleen de bewoners van Sansaar zijn in gevaar; álles dreigt uit evenwicht te geraken.

Uitgever Tim Publishing

Loslaten – Linda Elstrodt

Loslaten is het hartverscheurende verhaal van de Almeerse schrijfster Linda Elstrodt. Zij schreef het toen zij ongeneeslijk ziek was. Wanneer Roos haar leven met haar zoontje Max weer heeft opgepakt na het plotselinge overlijden van haar man, begint ze aan een nieuwe fase in haar leven. Ze stort zich in de wereld van het online daten. Als het liefdesgeluk haar eindelijk weer toelacht, slaat het noodlot voor de laatste keer genadeloos toe. Nu haar leven voor de derde keer in korte tijd volledig op zijn kop staat, heeft ze ook nu de keuze hoe ze hiermee omgaat. Duikt ze in de rol van slachtoffer, of maakt ze er - tot het eind - haar mooiste leven van? Roos besluit haar leven te omarmen, kostbaar en vluchtig als de morgendauw. Maar ook is er de angst. Hoe kan ze loslaten en erop vertrouwen dat ze door de liefde wordt gedragen? Loslaten is de opvolger van de roman Schaduwkracht, maar is ook als afzonderlijk verhaal te lezen. Elstrodt overleed enkele dagen geleden aan de gevolgen van kanker.

Uitgever Aquazz

Gedumpt op Mallorca – Linda Gillissen

Gedumpt op Mallorca is een spannend jeugdboek van de Almeerse Linda Gillissen. Het speelt zich af op het eiland Mallorca, waar Linda’s vader ongeveer 25 jaar gewoond heeft en zij zich erg thuis voelt. Het zal je maar gebeuren. Nauds moeder dumpt hem op Schiphol om hem ongevraagd, als een bijna vijftienjarige kleuter, voor vijf weken naar zijn opa op Mallorca te sturen. Een opa die hij zeven jaar geleden voor het laatst heeft gezien. Ondertussen dumpt Lori, de liefde van zijn leven, hem voor zijn allerbeste vriend. Wat moest die irritante Eva in het vliegtuig nou precies van hem? En die nachtmerries die hij nu al twee jaar heeft, houden die nou nooit eens op?

Uitgeverij Boekscout

Gouden Bergen – Marcel Beijer

Gouden Bergen is de tweede roman van schrijver en journalist Marcel Beijer. Een boek over het hebzucht, liefde en levenslessen. Het speelt zich af in twee verschillende tijden. In 1990 droomt de Almeerse Carolien de Wild van rijkdom. Plotsklaps vindt ze zichzelf terug in het Amerika van 1907, tijdens de goldrush. Ze is daar een vrouw van stand, maar raakt bevriend met een jonge prostituée. Deze vriendschap verandert hun beider levens. Maar dan wordt er een spraakmakende moord gepleegd.

Isjb Uitgevers

Het leed dat liefde heet – Kim Staats

‘Het leed dat liefde heet’ is een verhalenbundel van Kim Staats. Een boek vol datevermaak, liefdes, romances en alles daar tussen in. ‘Honderdduizend dates verder maar ik heb mijn ware nog niet gevonden! Loopt hij nog ergens rond of ben ik hem per ongeluk voorbij gelopen? We blijven op zoek maar waarnaar eigenlijk? We leven in een maatschappij waarin we allemaal happy zijn op social media maar wat zegt dat over ons echte leven?’

Uitgeverij Boekscout

Chronisch gezond – Recept voor een vitaal leven

Al vanaf de proloog benadrukt Cors van den Berg uit Almere in zijn boek ‘Chronisch gezond - Recept voor een vitaal leven’ dat de lezer zichzelf dient te informeren wat betreft zijn of haar eigen gezondheid: wat voor medicijnen neem je in, wat doen deze met je, hoe worden ze gemaakt? Dit boek vormt daarmee de eerste stap. Op systematische en overzichtelijke wijze neemt de auteur de lezer mee achter de schermen van voedingsindustrie en de farmaceutische industrie. Dit gezondheidsboek spoort aan tot een leven waarbij de lezer op onafhankelijkere wijze de eigen gezondheid beter in de hand heeft.

Uitgeverij Boekscout

Moord in Agia Marina – Martin Hessing

Moord in Agia Marina is het thrillerdebuut van Martin Hessing. De op Kreta actieve inspecteur Jani Papadopoulos moet samen met zijn collega Helena de moord op een reisleidster oplossen. Daarbij komen ze al snel in een wereld van fraude en witwassen terecht. Allerlei mensen gaan zich er mee bemoeien. Ook de Atheense politiek mengt zich in de zaak. Martin Hessing is jarenlang toneelschrijver en regisseur geweest van toneelvereniging ODI in Almere. Met Moord in Agia Marina komt zijn liefde voor Griekenland en geschiedenis bij elkaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto