(Foto: Rien Moolhuizen)
(Foto: Rien Moolhuizen)

Kleurrijke processie van Sikhs in Almere Haven

Algemeen

HAVEN - Sikhs uit heel Nederland kwamen afgelopen zondag weer naar Almere om deel te nemen aan de Nagar Kirtan. De jaarlijkse straatprocessie kon na twee jaar afwezigheid vanwege corona weer plaatsvinden vanaf de gurdwara, het gebedshuis aan de Brongouw. De kleurrijke stoet had veel bekijks.

De Nagar Kirtan vindt plaats ter ere van Vaisakhi: de Internationale Dag van de Tulband en het ontstaan van de Khalsa, het geboortejaar van deze vijfde grote wereldgodsdienst. De jaarlijkse optocht staat in het teken van feest, ontmoeting met buurt- en landgenoten, informatieverschaffing, het kweken van wederzijds begrip en het verspreiden van liefde en vrede in de wereld. Op deze dag kleden de Sikhs zich veelal in oranje: de kleur van het Sikh-geloof.

De straatprocessie, waarbij goddelijke hymnen worden gezongen, is tevens bedoeld om de boodschap van God tot aan de deur van de gemeenschap te brengen. In de praalwagen wordt de Guru Granth Sahib, het heilige geschrift van het sikhisme, rondgedragen.

Sikhs geloven dat alle religieuze en spirituele stromingen in de wereld naar één en dezelfde God leiden en dat zij allen gelijk zijn, maar verschillende paden volgen. Het Sikhisme omvat een praktische levensleer die voorschrijft de samenleving te dienen, eerlijk je kost te verdienen en broederschap en tolerantie aan te moedigen. In Nederland wonen zo’n 15.000 sikhs, die vanuit Afghanistan, Pakistan en India kwamen omdat zij werk zochten of op de vlucht waren. Ons land telt inmiddels acht gurdwara’s; drie in Amsterdam, drie in Den Haag, een in Rotterdam en een in Almere.

Kijk voor meer informatie op www.sikhs.nl en https://gurudwaraalmere.nl

Afbeelding
Afbeelding
(Foto: Rien Moolhuizen)
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto