De lichtshow Power Flower is tot in de wijde omtrek te zien. (Foto: aangeleverd)
De lichtshow Power Flower is tot in de wijde omtrek te zien. (Foto: aangeleverd)

Gemeente: geen reden tot onderzoek impact lichtkunstwerk

Algemeen

ALMERE - Er is van tevoren geen specifiek onderzoek gedaan naar de effecten van het lichtkunstwerk Power Flower op de omgeving. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de Partij voor de Dieren. “Wel is de gemeentelijke ecoloog geraadpleegd en is overleg gevoerd met Provincie Flevoland in het kader van de Wet Natuurbescherming.” 

Gedurende de hele Floriade Expo is een hoogspanningsmast in het Weerwater na zonsondergang omgetoverd tot het lichtkunstwerk Power Flower, een project van Mothership. De Partij voor de Dieren vreest dat de lichtshow niet alleen overlast veroorzaakt voor inwoners, maar vooral ook impact heeft op de dieren die in de omgeving leven. 

“Het bevoegd gezag heeft geconcludeerd dat de effecten op beschermde diersoorten op voorhand zijn uitgesloten. Wij zien dan ook geen reden nadere onderzoeken te verrichten of om de verlichting uit te zetten en het kunstwerk niet meer te benutten”, reageert het college. “Het lichtkunstwerk is zodanig opgesteld dat Utopia en Weerwatereiland buiten het lichtgebied worden gehouden.”

Het college zegt trots te zijn op de realisering van dit kunstwerk in het kader van de wereldtentoonstelling Floriade. De keuze voor Mothership is onder andere gebaseerd op hun specifieke ervaring met lichtkunstwerken. 

Veel vragen onbeantwoord

De Partij voor de Dieren had nog meer vragen gesteld. Zo wilde de partij onder meer weten hoeveel elektriciteit het dagelijks laten draaien van dit lichtkunstwerk kost, wat de kosten van dit lichtkunstwerk waren en door wie deze zijn opgebracht. Ook zette de partij vraagtekens bij de draaitijden van dit kunstwerk, na zonsondergang tot maximaal 24:00 uur. “Hoe hangt dit samen met de Floriade, gezien dat deze al om 19.00 uur dicht gaat”, vraagt de partij zich af. Al deze vragen zijn echter onbeantwoord gebleven.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto