Het streekvervoer gaat staken zaterdag (Archieffoto: Fred Rotgans)
Het streekvervoer gaat staken zaterdag (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Zaterdag busstaking streekvervoer Almere

Algemeen

ALMERE - Buschauffeurs in het streekvervoer leggen komende zaterdag onder meer in Almere, maar ook Groningen en Waalwijk de hele dag het werk neer.

Ze voeren daarmee actie tegen de cao-voorstellen van hun werkgevers. Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer: “De streekvervoerbedrijven willen alleen maar goedkoper en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is. Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao.”

In februari braken de werkgevers de cao-onderhandelingen plots af door onaangekondigd met een eindbod te komen. “Daar moesten de medewerkers het mee doen. Het was een karig bod en is dus door onze leden weggestemd”, aldus Kressin. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. Omdat de werkgevers ook daar volgens de FNV niet over wilden praten, wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een betere cao.

Landelijke actiedag

De leden van FNV hebben aangegeven door te gaan met acties tot er een betere cao ligt. Kressin: “In de zomer zal er even niet gestaakt worden, maar na de vakantie zullen de acties worden opgevoerd. Een landelijk actiedag is in voorbereiding.” De FNV roept ook de politiek op om in actie te komen. “Het water staat de chauffeurs aan de lippen. Dat is een boodschap die ook de politieke partijen in de provincies en bij het rijk ter harte mogen nemen. Zij hebben een verantwoordelijkheid voor goed openbaar vervoer, waarbij alle medewerkers goed en eerlijk werk hebben. En personeelstekort is geen excuus, omdat het voor een deel kunstmatig is en met simpele maatregen grotendeels op te lossen valt,” aldus Kressin.

Almere

Reizigers in Almere moeten zaterdag dus rekening houden met deze staking. AllGo laat weten pas kort van tevoren te weten welke ritten er vervallen, maar doet zijn uiterste best om alle ritten die vervallen uit de reisplanners te halen. Aan reizigers wordt geadviseerd om de reisplanner kort voor vertrek te checken om te zien of de bus rijdt of gebruik te maken van ander vervoer.

Kort samengevat

•        De staking vindt alleen plaats op zaterdag 25 juni in Almere.
•        Er kunnen ritten vervallen van allGo en R-net.
•        Op de andere dagen rijden de bussen gewoon volgens dienstregeling.
•        De pendelbussen van de Floriade en de buurtbussen rijden 25 juni wel. Zij doen niet mee aan de staking.
•        Kijk kort voor vertrek in de reisplanner om te zien of de bus rijdt.
•        Meer informatie over de staking vind je op: allgobus.nl/staking.

Maandag staan er acties gepland in Bunnik, Mijdrecht, Montfoort, Amersfoort, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrecht.

Uit de krant