Sonja Smeekes in het kringloopwinkeltje van Gezellie&Zo. (Foto: aangeleverd)
Sonja Smeekes in het kringloopwinkeltje van Gezellie&Zo. (Foto: aangeleverd)

Gezellie&Zo noodgedwongen op zoek naar nieuw onderkomen

Algemeen

BUITEN – De Almeerse Sonja Smeekes is ten einde raad. Zij moet met haar stichting Gezellie&Zo noodgedwongen het pand aan het C. van Eesterenplein verlaten. “Wij zitten hier al anderhalf jaar te wachten op een verbouwing, waarna wij ons leerwerkbedrijf verder zouden gaan opstarten”, vertelt zij. “Helaas was het te mooi om waar te zijn. Ymere heeft ons laten weten dat wij er eind juli uit moeten zijn.” 

Door Petra Onderwater

Stichting Gezellie&Zo  is een Leerwerkbedrijf met dagbesteding en zou gaan werken met deelnemers met een beperking. Sonja had grote plannen om hiermee iets te betekenen voor een kwetsbare doelgroep, maar óók voor de buurt. “Wij wilden op deze locatie van start gaan met een coffee corner, een recycleshop, een kadoshop, creashop en houtbewerking. Waar gaan we nu heen met al onze spullen die al zijn uitgezocht, schoongemaakt en gesorteerd? Meubels die al geschilderd zijn en ga zo maar door. We waren er helemaal klaar voor”, zegt ze aangeslagen.

Recycleshop

Sonja had al een kleine kringloopwinkel geopend in het pand, om vast wat bekendheid te krijgen in de buurt. “Gezellie&Zo is een plek waar je mag je zijn wie je bent. Wij staan voor duurzaamheid, maar gezelligheid staat bij ons voorop”, zegt de onderneemster. “Wij verkopen in onze Recycleshop mooie spullen, nieuw en tweedehands, waaronder ook kleding. We doen nu veel weg voor de helft van de prijs.” 

Nachtmerrie

Ymere was volgens Sonja aanvankelijk heel enthousiast over haar plannen. “We zijn ook een stichting geworden, omdat zij ons dan beter konden helpen. Maar nu hebben ze blijkbaar toch een andere bestemming voor dit pand. Het is een nachtmerrie.”

Starterswoningen

De woningcorporatie laat desgevraagd weten dat in het pand zes á zeven starterswoningen met een aantal gedeelde faciliteiten worden gerealiseerd en er komt een ruimte met een buurtfunctie. Ook de in het pand gevestigde modelspoorclub moet vanwege deze nieuwe bestemming op zoek naar een andere onderkomen. 

Sonje krijgt veel steunbetuigingen van buurtbewoners. “Mensen vinden het jammer dat we weg moeten. Er was inmiddels ook al een aardig lijstje met vrijwilligers die hier net als ik verschrikkelijk van balen”,  zegt ze. “Wij willen in elk geval verder met ons Leerwerkbedrijf en dagbesteding. Misschien heeft iemand die dit leest een oplossing voor ons.”

Uit de krant