De Albert Heijn op het 's- Hertogenboschplein. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
De Albert Heijn op het 's- Hertogenboschplein. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Raad nog steeds verdeeld over verplaatsing supermarkt Stedenwijk

Algemeen

STEDENWIJK – De gemeenteraad is nog altijd verdeeld over verplaatsing van de Albert Heijn-supermarkt van het ’s Hertogenboschplein naar de Delfstraat. Dat bleek donderdag tijdens een bespreking op de Politieke Markt. VVD en Respect Almere willen instemmen met verplaatsing, 50PLUS, de Partij voor de Dieren en de SP zijn tegen, maar het merendeel is er nog niet uit. Zij willen vooral weten wat er gebeurt met het plein als de supermarkt weggaat.

Door Petra Onderwater

GroenLinks had het onderwerp op de agenda gezet, om te bespreken in hoeverre verplaatsing te rijmen is met de detailhandelsvisie waar de gemeenteraad eind 2020 mee heeft ingestemd. Verplaatsing van de supermarkt zou niet passen binnen deze visie, maar omdat de gemeente al tien jaar in gesprek is met supermarkteigenaar BUN wordt een uitzondering gemaakt als verplaatsing niet leidt tot aantasting van de fijnmazige winkelstructuur en de levendigheid en sociale cohesie in de wijk. 

Insprekers

Twee weken geleden zijn al twee insprekers aan het woord geweest over de kwestie. Een inspreker namens BUN pleitte voor verplaatsing, omdat op de huidige locatie aan het ’s Hertogenboschplein geen toekomst zou zijn voor het rendabel exploiteren van een supermarkt. Een inspreker namens winkeliers uit omliggende wijken sprak zich uit tegen de verplaatsing, omdat dit klanten wegtrekt bij de omliggende winkels in bijvoorbeeld Muziekwijk.

Ontmoetingsplek

De raadsleden maken zich vooral zorgen over de sociale cohesie in de Stedenwijk als de supermarkt verdwijnt van het ’s Hertogenboschplein. “Het is belangrijk dat er een goede ontmoetingsplek blijf voor de buurtbewoners”, benadrukte onder meer Meke Smeulders van D66. “Maar zij zijn er ook niet mee gebaat als de supermarkt blijft en verpaupert.” De raad wil graag weten wat er gebeurt met het plein als de supermarkt verdwijnt. BUN heeft al aangegeven om als projectontwikkelaar mee te willen denken over een nieuwe invulling. “Het is wel belangrijk dat bewoners hier nauw bij betrokken worden. Zij weten het beste waar behoefte aan is”, benadrukt Albert Waninge van GroenLinks. 

Lidl

Plannen die er zouden zijn voor een Lidl aan de Vlaardingenstraat, even verderop, riepen ook vragen op. Zou die ook geen klanten wegtrekken bij andere supermarkten? Geopperd werd of die Lidl wellicht op het ’s Hertogenboschplein zou kunnen komen. Wethouder Maaike Veeningen liet weten dat daar nog een onderzoek naar loopt. En ook de verplaatsing van de supermarkt van het ‘s Hertogenboschplein naar de Delftstraat is nog een raadsbesluit nodig. “De uitzondering die we maken voor dit specifieke geval, zal in de toekomst niet aan de orde zijn voor andere supermarkten”, benadrukte zij. “Wij gaan een projectvoorstel voor verplaatsing uitwerken, evenals een procesvoorstel over hoe om te gaan met het ’s Hertogenboschplein. De definitieve afweging is dan aan u. “ Veeningen verwacht dat de voorstellen eind dit jaar aan de raad kunnen worden voorgelegd.

Uit de krant