De deelfiets is weggezet op het dak van het toilet (Foto: Fred van Raam)
De deelfiets is weggezet op het dak van het toilet (Foto: Fred van Raam)

Deelfietsen slingeren vaak rond, maar dit….?

Algemeen

NOORDERPLASSEN – Het principe van deelfietsen en -scooters is mooi, maar veel Almeerders ergeren zich enorm aan de manier waarop de groene tweewielers soms worden achtergelaten. Op de Noorderplassen maakte iemand het wel heel bont: de fiets staat op het dak van een openbaar toilet.

Sinds april is het mogelijk om via Go Sharing een deelscooter of -fiets te huren. De groene voertuigen zijn direct een bekend verschijnsel in stad. Niet iedereen is daar even enthousiast over omdat de fietsen en scooters soms nogal lukraak worden weggezet. Midden op de stoep, bijvoorbeeld. Soms liggen de tweewielers ook dagenlang omgevallen in een plantsoen of parkje. Ook vallen ze ten prooi aan vandalen. Een fiets op het dak van een toiletgebouw is wel heel bijzonder, zoals hier op het strand bij Noorderplassen.

Pilot

Deelmobiliteit is een pilot waarin de gemeente samenwerkt met de bedrijven Go Sharing, TIER en MyWheels. Samen onderzoeken zij met de gemeente de komende twee jaar op welke wijze deelmobiliteit past bij de stad. De deeltweewielers mogen in principe overal in Almere staan. Alleen in delen van de stad waar mogelijk overlast kan ontstaan of waar nu al restricties zijn voor gewone voertuigen, zijn er beperkingen.

Klachten melden

Met alle partijen zijn afspraken gemaakt op het gebied van het gebruik van openbare ruimte, klachtenbehandeling en waar de deeltweewielers wel of niet mogen komen en waar zij mogen worden geparkeerd. Klachten of opmerkingen kunnen worden gemeld bij de aanbieders van deelmobiliteit. De contactgegevens zijn te vinden op het voertuig zelf. De aanbieders spreken de verantwoordelijke gebruiker aan op de klacht, zoals foutief parkeren. De gebruiker krijgt eerst een waarschuwing, de tweede keer een boete en de derde keer wordt het account van deze gebruiker geblokkeerd of opgeheven.

Meer informatie Informatie over de pilot is te vinden op www.almere.nl/deelmobiliteit of op de websites van de aanbieders: Mywheels, TIER en GO Sharing.

Edwin Visser heeft op zijn instagram-account een ‘bloemlezing’ van vreemd geparkeerde leenfietsen en -scooters in Almere geplaatst.

Uit de krant