(Foto: Esmee Burgersdijk)
(Foto: Esmee Burgersdijk)

Indiëherdenking Flevoland in Bos der Onverzettelijken

Algemeen

Indiëherdenking in Bos der Onverzettelijken

VERZETSWIJK - Bij het Indiëmonument in het Bos der Onverzettelijken worden op maandag 15 augustus in Almere de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting en de daaropvolgende Bersiap-periode. De herdenking begint om 15.45 uur en wordt van 16.00 tot 17.00 uur integraal uitgezonden door Omroep Flevoland.

Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht – op 5 mei wordt de bevrijding gevierd. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus capituleerde Japan. De bevrijding bracht helaas geen vrede, want toen begon de Bersiap, de periode van interne strijd die pas eindigde in december 1949 met de onafhankelijkheid van Indonesië. De slachtoffers – alle slachtoffers – worden op 15 augustus herdacht, ook in Almere en op steeds meer plaatsen in Nederland.

De herdenking zal dit jaar worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de Provincie Flevoland en van de Flevolandse Gemeenten, waaronder burgemeester Ank Bijleveld. 

Meer informatie: www.indieherdenking-flevoland.nl

Uit de krant