Vanaf half september gaat het verkeer richting Almere Buiten al door de tunnels. De kant richting de A6 volgt later. (Foto: provincie Flevoland)
Vanaf half september gaat het verkeer richting Almere Buiten al door de tunnels. De kant richting de A6 volgt later. (Foto: provincie Flevoland)

Werkzaamheden Hogering gaan laatste fase in

Algemeen

ALMERE – De werkzaamheden aan de Hogering gaan de laatste fase in. “De afgelopen anderhalf jaar is vooral gewerkt aan de bouw van de tunnelbakken. De komende zes maanden ligt de focus op het aanleggen van de op- en afritten. Dat betekent dat er veel gaat veranderen voor het verkeer”, vertelt omgevingsmanager Annemarie Hadders van de provincie Flevoland. “Zo is het kruispunt met de Hollandsedreef per 15 augustus vijf maanden dicht, evenals de Wormerweg naar industrieterrein Hollandsekant.” De werkzaamheden duren tot en met 31 januari 2023. 

De tunnels op de kruispunten met de Herman Gorterweg en de Hollandsedreef zijn zo goed als klaar. Bij de Literatuurwijk zijn inmiddels de brugleuningen en geluidswerende panelen aangebracht en is de naam ‘Neonpoort’ al ingegraveerd. Het bastion is opnieuw opgebouwd en twee keer zo hoog geworden om meer geluid tegen te houden. Het schrijfkanon wordt in de winter weer teruggeplaatst.

Tunnels open

“Begin september wordt het asfalt aangebracht en vanaf half september wordt het verkeer richting Almere Buiten al door de tunnelbakken geleid. De kant richting de A6 volgt later”, vertelt Hadders. “In de tunnelbakken stellen we eerst twee van de drie rijstroken open, zodat links of rechts nog kan worden gewerkt. Ook zijn de rijstroken versmald waardoor er niet ingehaald kan worden. Elke twee weken schuift het verkeer weer een stukje op. Weggebruikers moeten de komende maanden dan ook blijven opletten en niet op de automatische piloot gaan rijden.”

Werkzaamheden

Maandag 15 augustus is gestart met de  aanleg van de nieuwe op- en afrit om de Hollandsedreef aan te sluiten op de Hogering. Hiervoor moet eerst de grond worden opgehoogd. Daarna wordt een fundering aangebracht waarop twee lagen geluid reducerend asfalt komen. Tijdens deze werkzaamheden, die duren tot en met 31 januari, gaat het kruispunt dicht voor verkeer en worden weggebruikers omgeleid. 

Sluipverkeer voorkomen

Tegelijkertijd is ook de Wormerweg naar Hollandsekant dicht. Hadders: “Dit is om sluipverkeer in de Muziekwijk te voorkomen. Verkeer van en naar het industrieterrein kan dan alleen rijden via de Beemsterweg, Hollandsedreef en Havendreef. Tijdens de eerste twee weken van de afsluiting zetten we verkeersregelaars om dit in goede banen te leiden.”

Maximum snelheid

De maximum snelheid tijdens de werkzaamheden blijft 50 kilometer per uur. “Voor de veiligheid van de wegwerkers én de weggebruikers. Er is namelijk geen ruimte om uit te wijken en als je zo’n stalen barrier raakt maak je een flinke klap”, aldus Hadders. “De politie heeft onlangs op snelheid gecontroleerd en toen bleken flink wat automobilisten veel te hard te rijden. Daar blijven we dan ook de nodige aandacht aan schenken.” 

Op 1 februari 2023 moet het hele traject klaar zijn, maar voor die tijd zullen stapje voor stapje al op- en afritten opengaan.

Open dag voor publiek
Op zaterdag 27 augustus is het bouwterrein van 10.00 tot 14.00 uur voor één keer geopend voor publiek. “Dan kunnen mensen door de tunnelbak wandelen, fietsen, skaten of skelteren. Een bijzondere ervaring, waarbij bezoekers de grootsheid van dit project met eigen ogen kunnen zien”, aldus Hadders. “Er is ook een foto-expositie van de werkzaamheden en kinderen kunnen als bouwvakker op de foto met een hijskraan of graafmachine. Jong en oud zijn welkom. Kom lopend of met de fiets, want er is geen parkeergelegenheid.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto