De Floriade-parkeerplaats bij Nobelhorst rond het middaguur. (Foto: aangeleverd)
De Floriade-parkeerplaats bij Nobelhorst rond het middaguur. (Foto: aangeleverd)

Floriade BV. wil evenementenvergunning wijzigen. ‘Volle parkeerplaats Nobelhorst onrealistisch’

Algemeen

ALMERE - De burgemeester van de Gemeente Almere heeft bekend gemaakt dat er op 8 augustus een verzoek tot het wijzigen van de evenementenvergunning is ontvangen voor de Floriade Amsterdam – Almere 2022. Een van de onderdelen is dat de reddingsboot verdwijnt. Verder zal de Floriade-parkeerplaats Nobelhorst nooit vol worden.

Door Robert Mienstra

 De volledige gewijzigde plannen zijn op korte termijn niet leverbaar, meldt de gemeente, terwijl de plannen al wel in het gemeenteblad zijn aangekondigd. ‘De plannen die bij de vergunningaanvraag zijn ingediend, zijn zorgvuldig nagelopen op onderdelen die in het belang van de veiligheid geheimgehouden moeten worden’, schrijft de gemeente. ‘Omdat we dan de gevraagde documenten niet op korte termijn kunnen leveren, is ervoor gekozen om de wijzigingen samen te vatten.’ 

Reddingsbrigade

De Floriade Expo 2022 heeft en eigen georganiseerde reddingsbrigade ter beschikking om op het water te opereren. Die wordt ook ingezet bij een reddingsoperatie van de kabelbaan boven het water.
Deze reddingsbrigade verdwijnt echter in de gewijzigde vergunning en haar taken bij calamiteiten van de kabelbaan boven water worden overgenomen door de organisatie de Grote Sloep die ook de veerdienst onderhoudt. Deze situatie bestaat overigens al een jaar voordat deze aanvraag voor een nieuwe vergunning op 8 augustus werd aangevraagd.

De Floriade BV. vindt verder dat te water geraakte personen ook zonder reddingsboot geholpen kunnen worden. ‘Er zijn relingen op de bruggen en ladders om uit het water te klimmen’.

Bezoekersaantallen

De organisatie verwachtte ruim 2 miljoen unieke bezoekers (De Floraidedirecteur Hans Bakker verwachtte zelfs 3 miljoen bezoeker – red.) gedurende de openingsperiode van Floriade Expo 2022. ‘De organisatie verwacht nu omstreeks 650.000 bezoekers’, staat in de nieuwe vergunningsaanvraag. ‘Deze inschatting is aanzienlijk lager dan oorspronkelijk bedacht. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 3.600 bezoekers per dag. De piek zal niet uitkomen boven de 10.000 bezoekers per dag. Omdat het bezoekersaantal structureel onder iedere risicogrens blijft, is er geen sprake meer van het verplicht aangeven wanneer en op elke wijze men naar de Floriade gaat komen. Verkoop van tickets aan de kassa is gewoon mogelijk.’ 

Parkeercapaciteit

‘De parkeercapaciteit op de hoofdparkeerplaats Nobelhorst ligt op omstreeks 4.000 plekken. Zelfs als alle verwachte bezoekers op een piekdag (10.000 bezoekers) zouden besluiten met de auto te komen, dan kunnen deze allemaal parkeren. Het mag overigens duidelijk zijn dat dit een onrealistisch scenario betreft, aangezien in de eerste 3 maanden het aandeel autobezoekers ruim onder de 50% ligt. Om deze reden wordt verder afgezien van het creëren van alternatieve parkeerscenario’s’, meldt de vergunningsaanvraag.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto