Walk of Fame. (Foto: aangeleverd)
Walk of Fame. (Foto: aangeleverd)

Walk of Fame in Almere Centrum. 47 tegels vertellen geschiedenis van Almere

Algemeen

ALMERE – De Walk of Fame Almere is een wandelroute langs nu nog 47 tegels in het trottoir waarmee de geschiedenis van de stad Almere verteld wordt. Zaterdag 10 september om 12.00 uur wordt de 48ste tegel onthuld voor boekhandel Stumpel. Dit wordt gedaan door waarnemend-burgemeester Anke Bijleveld en de directeur van de Rabobank Almere Wouter Stevens. Dan wordt de keuze voor de tegel 2021 bekend gemaakt. De drie genomineerden zijn: Ally blijft Binnen, herdenkingsbeeld Short Stirling en de Challenge Almere-Amsterdam

Door Robert Mienstra

“In de eerste jaren zijn er meerdere tegels gelegd”, vertelt Melissa van Dijk-Bredow, communicatie-adviseur van de gemeente voor Almere Centrum. “De route begint bij 1974. Toen werd de naam voor het stadsdeel Almere-Stad gelanceerd. Bezoekers lopen onder meer langs de tegel van de allereerste sleutel (1976), de eerste triatlon (1983), het eerste Almeerse sloopproject (1997), opening van het Stadshart (2006) en de tegel van de legendarische Opa Joop (2020). Alle tussenliggende jaren hebben een eigen tegel. Als je ze allemaal langs wandelt, heb je de hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad gezien. Met een QR-code is bij iedere tegel het verhaal te lezen.”

Verhaal

Almeerders dragen zelf genomineerden voor de tegel voor. “Dit jaar hadden we ruim 200 inzendingen. Een jury maakt daar een keuze uit voor een top 3. Het moet dan gaan om het verhaal van Almere waarin per jaar een betekenisvolle gebeurtenis, ontwikkeling of een belangrijk persoon belicht wordt. 10 september gaat het dus om het jaar 2021”, zegt van Dijk-Bredow. Uiteindelijk mogen de Almeerders stemmen op hun keuze. Via het IP-adres van de stemmer houden we bij dat er niet meerdere keren gestemd wordt door dezelfde persoon.” 

Rabobank

Rabo-directeur Stevens onthult mede de tegel van 2021 omdat de Walk of Fame tijdens het 35-jarig bestaan van Almere in 2011 door de bank cadeau werd gedaan aan de stad Almere. “We vroegen toen aan de leden van de bank wat ze de stad zouden gunnen”, vertelt Willeke Waller van de Rabobank. “Daar kwamen meerdere ideeën uit voort zoals een fontein. De Walk of Fame werd meerdere keren genoemd. Daar hebben we toen voor gekozen als verjaardagscadeau aan de stad. Tot en met 2043 gaat er ieder jaar een nieuwe tegel bij komen.” 

Kijk voor alle tegels op visitalmere.com/nl/walk-of-fame

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto