Districtshoof Ben Nassir Bouayad, informeert de bewoners tijdens stadgesprek in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)
Districtshoof Ben Nassir Bouayad, informeert de bewoners tijdens stadgesprek in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)

Stadsgesprek Casa Casla: ‘Honderd extra agenten nodig in Flevoland’

Algemeen

ALMERE – “Er moeten in Flevoland zo’n honderd agenten (fte) bijkomen als we op de juiste sterkte willen komen”, zei Ben Nassir Bouayad, districtshoofd van de Flevolandse politie tijdens het stadsgesprek op 4 oktober in Casa Casla. Bewoners gingen in gesprek mel elkaar, met politie en politiek.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

De Stadsgesprekken zijn een initiatief van Casa Casla en deze krant. Almeerders kunnen zich laten horen. De aanwezige beleidsmakers, zoals politici, luisterden vooral. Dat bleek in dit Stadsgesprek weer een schot in de roos. Deelnemers aan het gesprek vertelden dat ze zich niet echt onveilig voelen in Almere, maar dat als er bijvoorbeeld inbraken in de straat waren dat dat onveiligheidsgevoel wel toenam. Ook ‘s avonds de deur uitgaan was niet bij iedereen populair. Als gevaarlijke plekken werden de Grote Markt genoemd, vanwege de hangjongeren en vechtpartijen en ook het station Stad Centrum waar overlast van drugsdealers wordt ervaren. “Zoals het daar nu gaat, is het geen visitekaartje voor Almere.”
Ook de overlast van de (soms agressieve) zwervers zorgt voor een aantal aanwezigen voor een onveilig gevoel. Bouayad erkende dat probleem. “We kunnen wel een bon uitschrijven, maar dat is geen oplossing voor het probleem. Ze betalen toch niet. Dan gaan ze misschien een keer de gevangenis in, maar dan begint het verhaal opnieuw. Beter is om deze mensen op een andere manier te helpen, zodat ze geen overlast gáán veroorzaken. In feite komt de politie pas in actie als het uit de hand loopt. De politie het sluitstuk van een probleem.”
Steeds vaker worden daarom zorginstanties door de politie ingeschakeld om hulpverlening te bieden.

Verlichting

Ook de verlichting in de stad was een punt voor een aantal aanwezigen bij het stadsgesprek “Als ik ‘s avonds langs plekken moet fietsen die te donker zijn, ja, dan krijg ik wel een onveilig gevoel.” Andere lieten weten na een inbraakgolf in de straat hun huis met camera’s te hebben beveiligd. “Misschien moet de gemeente daar subsidie op gaan geven.”

Bouayad was blij met de reacties van de aanwezigen. “Het is belangrijk om deze meningen te horen. En het is ook goed om te vertellen dat de criminaliteitscijfers in de stad dalen. Er is inmiddels een groot aantal daders van straatroven opgepakt. Ondanks het personeelstekort waren we als politie daar succesvol in.” Het districtshoofd gaf wel aan dat het aantal formatieplaatsen in Almere achterblijft. “Dat zit nu op het niveau van 2012. Maar Almere, en ook Flevoland, is in die tijd sterk gegroeid. Om op sterkte te komen hebben we honderd extra agenten nodig in Flevoland. We voeren daarop een sterke lobby richting Den Haag.”

Cybercriminaliteit

Bouayad maakt zich wel zorgen over de toenemende cybercriminaliteit. “Vergelijk het maar met een inbraak, maar dan digitaal. Bewoners kunnen daar ook zelf wat tegen doen door hun digitale apparaten regelmatig te updaten. De politie heeft inmiddels ook digitale rechercheurs in dienst om dit probleem aan te pakken.”

Aangifte

Aangifte doen in Almere is al jaren een heikel punt. “Iedereen kan altijd aangifte doen, ook online”, zei Bouayad. “Maar daarbij hebben we wel te maken met ons personeelstekort. We zijn niet in staat alle aangiften te verwerken.” Daarbij maakte het districtshoofd de kanttekening dat bij aangifte altijd wel een strafbaar feit onderliggend moet zijn, aangifte is niet altijd het toverwoord.” Een wijkagent voegde toe dat de politie in het geval van aangifte ook aan andere oplossingen denkt: “Bemiddeling door een van ons kan zeker helpen om bijvoorbeeld burenruzies op te lossen, dat werkt vaak beter dan een aangifte met al het gedoe van dien.”

Voorlichting

De politici omarmden het uitbreiden van de preventie, maar dat repressie niet vergeten moet worden. Vanuit de gemeente kwam het voorstel om preventieve voorlichting te geven door de politie en bureau Halt (alternatieve straffen) in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tot slot werd aan de politici meegegeven dat er wel een visie aan het opentrekken van een blik jongerenwerkers en Boa’s ten grondslag moet liggen.

Zevende Stadsgesprek 8 november

Onderwerp: Hoe krijg ik meer te zeggen in Almere?
Locatie: Casa Casla, Weerwaterplein (bij Deventerpad)
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur.
Gratis aanmelden: info@casacasla.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto