Een bewogen vijfde stadsgesprek over het Kunstmuseum in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)
Een bewogen vijfde stadsgesprek over het Kunstmuseum in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)

Vijfde stadsgesprek Casa Casla: Kunstmuseum is nog geen gelopen koers

Algemeen

ALMERE – Tijdens het vijfde stadsgesprek in Casa Casla over de ontwikkeling van een groot Kunstmuseum in Almere liepen dinsdag 6 september in een volle zaal de gemoederen tussen voor- en tegenstanders af en toe hoog op. Van ‘Almere is toe aan een Kunstmuseum’ tot ‘de Almeerders willen dit helemaal niet’.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

Denise de Boer, kwartiermaakster van het Kunstmuseum begreep de sentimenten die er leven over het mislukken van grote projecten in de stad als Omniworld en de Floriade, “maar we bouwen het museum niet voor nu, maar voor Almere als toekomstige vijfde stad van Nederland met 350.000 inwoners. Ik hoop dat we wel een eerlijke kans krijgen.”

Ideeën

Een flink aantal bezoekers had een relatie met de kunst en cultuur in Almere. Zij zien het museum wel zitten, maar kwamen wel met aanvullende ideeën. Zo werd de vraag gesteld of een museum geen stoffig imago heeft. “Moeten we het wel hebben over een museum, moeten we het niet breder trekken en de Almeerse kunstenaars er meer bij betrekken?”
De Boer gaf aan dat de landschapskunst in Flevoland een essentieel onderdeel wordt van het museum. “En ja, de Almeerse kunstenaars worden er zeker bij betrokken. Het imago wordt juist niet stoffig. Mensen worden er ondergedompeld in de kunst. Er komt een nachtclub in het museum en er kan zelfs gedanst worden.”

Openbare ruimte

De rol van kunsthal en theater De Kunstlinie kwam ter sprake: “Dat is toch voor heel veel geld neergezet en wordt niet optimaal benut.” Meerdere bezoekers pleitten voor meer kunst in de openbare ruimte met streetart. Het idee om Almeerse kunstenaars bij het museum te betrekken kreeg de handen op elkaar. Maar ook het imago van de stad zou erdoor verbeterd worden. “Er komen toeristen naar de stad” en “ik ben voor, we zijn een grote stad en moeten stadse dingen doen.”

Draagvlak

Is de stad nu al toe aan een groot museum? Wordt het initiatief al gedragen door de stad? Van de aanwezige politici was Toon van Dijk van de PVV het stelligst: “Als er nu een referendum over het museum gehouden wordt, zal blijken dat de Almeerders dit in grote meerderheid niet willen. Het wordt gewoon van bovenaf opgelegd.”
Oppositiepartijen AP/OPA, en Forum voor Democratie sloten zich daarbij aan. “Als je tegen het museum bent, betekent dat nog niet dat je tegen kunst en cultuur bent”, stelde Marc van Rooij van 50PLUS. Pim van Kesteren van Respect Almere vond het museum “een risicovol project.”
D66 en de VVD hielden de kaarten tegen de borst. “Wij staan wel open voor een Kunstmuseum, maar moeten op zich gaan bekijken”, zei Meke Smeulders van D66. ” Ook Koen Bokhorst wil met de VVD eerst de presentatie van de businesscase (in november) afwachten voordat zijn partij een beslissing neemt.

Impact

Al met al lijkt in de gemeenteraad het Kunstmuseum nog geen gelopen koers. Er is nog veel onduidelijk over de impact van het museum. “Het is iets van de lange termijn”, besloot Denis de Boer de avond. “We kunnen grote projecten aan in de stad, immers Almere is in maar 45 jaar gebouwd.”

Zesde stadsgesprek over veiligheid

Het zesde stadsgesprek is dinsdag 4 oktober in Cassa Casla aan het Weerwaterplein (naast het Deventerpad)
Het onderwerp is: Is Almere echt wel zo veilig?
Gratis aanmelden: info@casacasla.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto