Bij het derde stadsgesprek in Casa Casla was de zaal goed gevuld. (Foto: aangeleverd)
Bij het derde stadsgesprek in Casa Casla was de zaal goed gevuld. (Foto: aangeleverd)

Resultaten derde Stadsgesprek Casa Casla: Veel wensen voor beheer en onderhoud Almere

Algemeen

ALMERE – Tijdens het derde stadsgesprek op dinsdagavond 7 juni in Casa Casla gingen Almeerders in gesprek over beheer en onderhoud. Ook een aantal politici was daarbij aanwezig. De stadsgesprekken doen ertoe en trekken steeds meer publiek. Items die aan de orde kwamen waren onder meer de riolering, verdwijnen van groen, verduurzaming sociale woningbouw, stadsdelen van het gas halen, het skatepark in het Beatrixpark, speelpleinen en voorzieningen voor mensen met een beperking.

Bewoners kwamen met veel onderwerpen waar de gemeente haar geld aan kan uitgeven. Zeker nu het financieel goed gaat. Het herstel van de riolering in de Marken had allang aangepakt moeten worden, meldde een bewoner. Het laat sinds 2018 op zich wachten. In dat jaar en 2020 kregen de bewoners daar informatie over. Daarna hoorden ze niets meer. Bewoners willen dat de gemeente doet wat ze belooft. “Het papier lijkt nu geduldig”, zei een bewoner. Daaraan gekoppeld leven er wensen om de wateroverlast in Almere aan te pakken zoals op de dreven en in de parkeergarage stadscentrum.

Groot onderhoud

Ook het onderwerp groot onderhoud leeft. In Stedenwijk is na het groot onderhoud volgens een bewoner 50 procent van het groen verdwenen. Daar mag juist meer in geïnvesteerd worden. Een ander wilde weten hoeveel groen er nu in Almere is en wat er nog gaat verdwijnen. Raadslid Marco de Kat van Leefbaar Almere maakte met de bewoner een afspraak om samen bij de gemeente uit te zoeken hoe dat zit.
Ook het groot onderhoud in Waterwijk ter sprake. “Dat onderhoud is geweest, maar de vuilnisbakken mochten meer niet op de hoek staan in verband met toegankelijkheid voor gehandicapten. Nu zijn dat plekken geworden om grofvuil te dumpen. Wij willen daarom dat de gemeente investeert in goede opstelplekken vuilniscontainers.”

Kluitje in het riet

Ook kwam er de wens voor beter onderhoud van de straten en openbaar gebied in het gebied van de Waalstraat en het Schinkelpad. “De gemeente stuurt ons steeds met een kluitje in het riet.”
Het groot onderhoud van de Regenboogbuurt is aanbesteed op kwaliteit en niet op prijs, werd verteld. “Bijvoorbeeld gebruik van lichtere ophoogmaterialen zoals in de Pigmenthof. Het resultaat zouden worden geëvalueerd en meegenomen in de volgende fases. Volgens mij is dat niet gebeurd. En dat is juist wel een goede investering. Verder moet er controle zijn op het hergebruik van materialen. Het probleem is dat de materialen nu stuk zijn zoals gebroken tegels in de voetpaden.”

Inclusie

Er was een klacht over de toegankelijkheid voor rolstoelers. “Er zitten overal geulen waar iemand in een rolstoel of met een rollator moeilijk overheen kan. Dat moet aangepakt worden. Verder zijn er nauwelijks speeltuinen in de stad voor mensen met een beperking, behalve dan de Speelhaven in Haven. Dat wordt enorm gemist. Ivar van Rijn van D66 beloofde met deze bewoners in gesprek te gaan om te kijken wat eraan gedaan kan worden.
Daarnaast bleek dat er bij de skatebaan in het Beatrixpark een voetpad node wordt gemist. “Het is er nu te onveilig voor de wandelaars.”

Groen

De wens voor meer vergroening van de daken in Almere leeft. Net als het verduurzamen van sociale woningen en wijken van het gas afhalen. “Mensen met een smalle beurs moeten geholpen worden.” Maar geld besparen op groen kan ook: “Er wordt veel te veel gemaaid”, en “er moet geen geld meer naar kappen van bomen en vernietigen van de natuur.” Ook verduurzaming van sociale woningen bleek een item.

Mondigheid

Er werd ongelijkheid tussen de stadsdelen geconstateerd. “Mondige bewoners uit bijvoorbeeld de Muziekwijk en Filmwijk krijgen dingen voor elkaar. Dat is veel minder in wijken waar de bewoners minder mondig zijn. Met meer mondigheid zou het geld beter verdeeld kunnen worden over de stad.

Tot slot moet er meer aandacht komen voor de verlichting op de fietspaden. “Die laat hier en daar te wensen over.” Daarbij werd wel gesteld dat dat de meeste deelnemers aan het gesprek zich niet onveilig voelen in Almere.
Er werd door een flink aantal mensen ook gemeld dat veel dingen goed gaan in Almere: “We moeten onze zegeningen ook tellen.”

Vierde stadsgesprek

Dinsdag 12 juli in Casa Casla
Onderwerp: wordt nog nader bepaald en in deze krant gepubliceerd. Suggesties kunnen naar info@casacasla.nl
Weerwaterplein 3 (naast Deventerpad)
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur
Alvast gratis aanmelden: info@casacasla.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto