Participatie was een belangrijk onderwerp tijdens tweede stadsgesprek in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)
Participatie was een belangrijk onderwerp tijdens tweede stadsgesprek in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)

Stadsgesprek Casa Casla: Advies bewoners ‘Participatie inbreidingen moet veel en veel eerder’

Algemeen

ALMERE – Tijdens het tweede stadsgesprek op dinsdagavond 3 mei in Casa Casla over inbreidingen en woningnood waren de aanwezigen het erover eens: de participatie met de buurtbewoners moet veel eerder plaatsvinden, ver voordat de gemeenteraad over een woningbouwprojectplan gaat praten en dat meteen vaststelt. “Betrek de inwoners vroegtijdig bij ideeën voor woningbouw als inbreiding. Nadat zij gehoord zijn moet de gemeenteraad er pas mee aan de slag”, zei een inwoner.

Door Robert Mienstra

Tijdens het stadsgesprek gingen inwoners van meerdere wijken met elkaar in gesprek en ze kwamen met ideeën waarmee de politiek aan de slag kan. Vooral de gebrekkige participatie was een hot item. “Neem de inwoners vroegtijdig mee en bespreek eerst met hen waarover geparticipeerd moet worden.” Hiermee werd bedoeld dat als de gemeente inbreiding in een wijk voor ogen heeft, dat dan eerst de mogelijke locaties met de bewoners besproken moet worden.”
Belangrijk vonden de deelnemers dat de participatie niet gedaan wordt door projectontwikkelaars, maar dat de regie daarvan helemaal bij de gemeente moet liggen. “Projectontwikkelaars hebben financiële belangen die vaak haaks staan op de ideeën van de bewoners. Zij moeten geen gesprekspartner zijn bij de participatie. Alles draait om geld. De groene leefomgeving verdwijnt stukje bij beetje. De gemeente moet beter luisteren naar wat de bewoners willen.”

Onbetrouwbaar

Een flink aantal bewoners vond dat de gemeente zich niet aan de afspraken houdt die over woningbouw gemaakt zijn. Die afspraken staan in het Stedelijk Woningbouwprogramma Almere (SPWA). Daarin staat dat er tot 2030 31.850 woningen in Almere gebouwd gaan worden. Per jaar moeten er gemiddeld 2.225 woningen worden gerealiseerd. Volgens de deelnemers biedt het SWPA voldoende ruimte om nieuwe woningen voor doelgroepen als starters en jongeren te realiseren. “Als de gemeente zich aan het SWPA houdt, dan zijn al die inbreidingen niet nodig. Maar hier houdt de gemeente zich niet aan de afspraken die gemaakt zijn. Dat maakt de overheid voor ons onbetrouwbaar. Voer gewoon – het liefst versneld – het woningprogramma uit zoals het er staat, en voeg niet ineens van alles toe waardoor de huidige bewoners zich overvallen voelen.”

Politieke partijen

Er waren bij het stadsgesprek 7 politieke partijen aanwezig: D66, SP, Partij voor de Dieren, PvdA, Forum voor Democratie, RespectAlmere en AP/OPA. Zij kregen in het tweede gedeelte de gelegenheid te reageren op de inbreng van de bewoners. De PvdA stelde dat er in Overgooi en Vogelhorst meer dan genoeg ruimte is om voor de doelgroepen te bouwen, maar dat de meerderheid van de raad dat tegenhoudt. D66 beaamde dat de gemeente de participatie inderdaad veel beter kan doen en naar voren moet trekken.

Al met al

De bewoners adviseren de gemeente om veel eerder met de participatie te beginnen, zeker voordat de raad over een projectplan besluit. Daarbij moet de gemeente de regie hebben en niet de projectontwikkelaars. Verder willen de bewoners een betrouwbare overheid die zich aan de afspraken houdt en niet steeds van alles verandert bij de woningbouw zonder de inwoners te informeren. “Ons vertrouwen in de raad, het college en de ambtenaren heeft hierdoor een knauw gekregen. Ga vaker met ons in gesprek en leg de ideeën beter uit.”
Bewoners en politici waren het erover eens dat de avond een stapje in de goede richting was om het contact tussen bewoners en gemeente beter te ontwikkelen. “Er werd hier naar elkaar geluisterd, en dat hebben we nodig om het vertrouwen in elkaar terug te krijgen.”

Derde stadsgesprek

Dinsdag 7 juni in Casa Casla
Onderwerp: Wat moet er beter met beheer en onderhoud van Almere?
Weerwaterplein 3 (naast Deventerpad)
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur
Gratis aanmelden: info@casacasla.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto