Deze houten vos van Erik Fakkeldij was eerder te zien in Almere Centrum, straks op de Schoolwerf in Haven. (Foto: Erik Fakkeldij)
Deze houten vos van Erik Fakkeldij was eerder te zien in Almere Centrum, straks op de Schoolwerf in Haven. (Foto: Erik Fakkeldij)

Museum in oprichting M. presenteert Art in my Backyard in Haven

Uit

HAVEN – Almere Haven krijgt een kunst-wandelroute van het kunstmuseum in oprichting M. De route leidt deelnemers langs zes tuinen van inwoners en organisaties zoals Corrosia en zorgcentrum De Overloop.

“Een museum is niet alleen het gebouw. Een museum gaat om de betekenis die je kunt geven aan je omgeving”, legt Denise de Boer, kwartiermaakster van het nieuwe kunstmuseum in oprichting, uit. “In Almere is het belangrijk om in de buurt aanwezig te zijn, naar de mensen toe te gaan en te laten zien wat je voor hen kan betekenen.”

Verzot op tuin

“We kwamen er achter dat Almeerders verzot zijn op hun eigen tuin”, vertelt De Boer. “Dus bedachten we dat we de kunst naar hun tuinen moesten brengen. Van 22 tot en met 24 september organiseren we daarom een kunstroute in Haven. Een aantal bewoners stelt hun tuin ter beschikking waar iedereen kunst kan bekijken. Bewoners waren graag bereid mee te doen. We belden letterlijk aan ‘Hallo, we zijn van M. en we willen graag kunst in je achtertuin zetten.’ Die tuinen hadden we zo bij elkaar!”. Bezoekers kunnen een stempelkaart ophalen bij het startpunt. Als ze langs alle locaties zijn geweest, krijgen ze een gratis onkruidijsje bij IJssalon Mariola.

Ideale tuin

Het uitgangspunt van de route waren tekeningen van basisschoolleerlingen waarin zij hun ideale tuin lieten zien. “Daar zijn de exposerende kunstenaars mee aan de slag gegaan”, zegt De Boer. Zo leren we de Almeerders kennen en wordt M. bij hen geïntroduceerd. We dragen daarmee bij aan de sociale cohesie, dat is ook een belangrijke taak van het museum.”
Het project wordt komend jaar in andere wijken herhaald.

Meer informatie is te vinden op de website van M.: jijbentm.art

Uit de krant