Enthousiaste vrijwilligers hebben zaterdag appels geplukt voor de voedselbanken in Flevoland. (Foto: aangeleverd)
Enthousiaste vrijwilligers hebben zaterdag appels geplukt voor de voedselbanken in Flevoland. (Foto: aangeleverd)

66.000 kilo Flevolandse appels geplukt voor Voedselbanken

Algemeen

FLEVOLAND - De Groente & Fruitbrigade heeft in Flevoland in totaal zo’n 66.000 kilo appels geplukt in drie zaterdagen. De oogst is bestemd voor de voedselbanken. Er werd door ruim 400 vrijwilligers geplukt bij zeven Flevolandse telers. Almere DEZE WEEK plukte afgelopen zaterdag ook mee. 

“Echt een gigantisch resultaat om trots op te zijn”, verklaart Simone Veldt, manager van de Lelystadse Uitdaging die de organisatie van de laatste plukdag ondersteunde. “Wij hebben zaterdag zo’n 11.000 kilo appels geplukt bij Huysman in Dronten. Dat zijn in totaal ongeveer 55.000 appels.” Bij deze fruitteler staken zo’n 60 vrijwilligers de handen zaterdag uit de mouwen. “Het was een hele mooie diverse groep. Het plukken zorgt ook voor verbinding en nieuwe ontmoetingen”, stelt Veldt. Er werd onder andere geplukt door trainees van de KMM-groep, het Leger des Heils, de fractie van de ChristenUnie, de Rotary Lelystad, vrijwilligers uit het bedrijfsleven en inwoners uit de omgeving. Rabo Almere heeft een andere keer mee geplukt.

Gezonde inhoud voedselpakketten

Tijdens de gehele plukactie in Flevoland is in totaal zo’n 66.000 kilo geplukt in drie zaterdagen. De oogst is bedoeld voor de voedselbanken. Voor de voedselbanken is het wekelijks een hele puzzel om het voedselpakket voor de klant een gezonde inhoud te geven. Vaak krijgt een voedselbank overschotten van supermarkten, waar producten bij zitten die niet tot de schijf van 5 behoren. Gezonde groenten en fruit zijn te vinden bij de bron: de teler. Zo ontstond vorig jaar bij de voedselbank in Dronten het idee om appels te gaan plukken met vrijwilligers. Appels die anders blijven hangen vanwege een verkeerde kleur of afmeting. Dat is verspilling van goed en gezond fruit. Dankzij de deelnemende telers en de hulp van vele tientallen vrijwillige plukkers kunnen de voedselbanken de komende tijd worden voorzien van vers en gezond fruit.


(Foto: aangeleverd)  

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto