Ambachtsvakken zijn belangrijk op een vrijeschool. (Foto: Adobe Stock)
Ambachtsvakken zijn belangrijk op een vrijeschool. (Foto: Adobe Stock) pikselstock - stock.adobe.com

‘Almere is toe aan voortgezet vrijeschoolonderwijs’

Algemeen

ALMERE – Nog een handvol ouderverklaringen is er voor 29 oktober nodig om over anderhalf jaar in Almere een vrijeschool voor voorgezet onderwijs te kunnen openen. Dan kunnen leerlingen van deze onderwijsvorm de hele leerlijn in Almere volgen.

Door Marcel Beijer

Het onderwijs op een vrijeschool is gebaseerd op het gedachtengoed van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Momenteel telt Almere één vrijeschool voor basisonderwijs, verdeeld over drie locaties. Volgend jaar wordt in Oosterwold met een tweede gestart. Voor voortgezet onderwijs moet echter worden uitgeweken naar Amsterdam. “Op een vrijeschool werken kinderen niet alleen vanuit hun hoofd, maar ook vanuit hun hart en handen. Er is veel aandacht voor kunst en creativiteit, zoals ambachtsvakken”, zegt Katja van der Weide die, samen met Walenka Donker, zitting heeft in het bestuur van de school in oprichting. “Vanuit de pedagogiek van Steiner vormen basis- en middelbaar onderwijs één ontwikkelingsweg. Voortgezet Onderwijs past dus goed in die doorgaande leerlijn”, zegt Donker. 

ASG en Het Baken

De wens voor een vrijeschool voor middelbaar onderwijs leeft al een aantal jaar. Getracht werd aansluiting te vinden bij de schoolbesturen van de Almeerse Scholen Groep (ASG) en het Baken, maar dit kreeg uiteindelijk geen vervolg. Met straks twee vrijescholen voor basisonderwijs lijkt er genoeg basis voor een middelbare school. Maar zo eenvoudig is dat niet. “Je hebt zowel voor mavo, havo als vwo ongeveer 200 ouderverklaringen nodig. In totaal dus rond de 600. Daarmee geven ouders aan dat ze ons initiatief ondersteunen. We hebben daarom besloten ons eerst op havoniveau te richten, later volgen dan mavo en vwo. Voor havo hebben we nog maar een handvol handtekeningen nodig.”

29 oktober

Het stichtingsbestuur hoopt die voor 29 oktober binnen te hebben. Probleem is dat alleen ouders mogen ondertekenen die in de stad zelf, of een straal van 15 kilometer om Almere heen, woonachtig zijn. “Lelystad valt er dus buiten”, zegt Donker. “Terwijl daar dit jaar ook een vrijeschool voor basisonderwijs is gestart. Daarnaast groeit de stad Almere zelf ook maar door. De achterban is echt groot genoeg. We zouden met de school een regiofunctie kunnen vervullen, maar de huidige wet voor het oprichten van een school houdt daar geen rekening mee.” Andere opties? “Er zijn nog VO-scholen in Utrecht, Zeist en Zwolle”, zegt Van der Weide. “Dan is Amsterdam nog het dichtstbij met een reistijd van drie kwartier. Maar dat is best veel voor wie net van de basisschool komt.”

Waldorf Almere is de werknaam van de toekomstige school. Ouders die het initiatief steunen kunnen een vrijblijvende steunverklaring afgeven. Dat moet dan wel voor 29 oktober en kan via deze website.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto