De voormalige gevangenis op bedrijventerrein De Vaart. (Foto: Petra Borsch)
De voormalige gevangenis op bedrijventerrein De Vaart. (Foto: Petra Borsch) Almere DEZE WEEK

Gevangenis mogelijk opvangplek veiligelanders

Algemeen

ALMERE – Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) heeft Almere benaderd om de PI Almere (gevangenis) in Almere Buiten te gebruiken als mogelijke opvangplek voor asielzoekers. De gemeente is bezorgd over dit verzoek.

Het gaat daarbij om de zogenoemde ‘veiligelanders’ en de ‘Dublin-claimanten’. Veiligelanders zijn asielzoekers met weinig kans op een verblijfstatus, omdat ze uit een veilig land komen. Door hun lage kans op een verblijfsvergunning belasten ze het aanmeldproces voor vluchtelingen die niet uit een veilig land komen. Voor Dublin-claimanten geldt in zekere zin hetzelfde. Dit betreft asielzoekers die op basis van de zogeheten Dublin verordening in een ander land asiel hadden moeten aanvragen.

Zorg

“Dit verzoek geeft ons reden tot zorg”, laat het college weten aan de gemeenteraadsleden. Zij wil met het ministerie in gesprek gaan over het verzoek, omdat het Rijk de beoogde voorziening ook zonder toestemming van de gemeente kan realiseren. Dit omdat de gevangenis geen eigendom is van de gemeente, maar van het Rijksvastgoedbedrijf. Vrijdag heeft de gemeente een gesprek gehad met verantwoordelijk staatssecretaris Van der Burg. Het vervolgproces en de uitkomst van dat gesprek is nog onbekend.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto