Het pand Number 90 werd zaterdag geopend (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Het pand Number 90 werd zaterdag geopend (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck) lettinck 0653676812

Number 90: Eigen plek voor toeslagenouders in Muziekwijk

Algemeen

MUZIEKWIJK – In bijzijn van tal van politieke prominenten is zaterdag aan de Louis Armstrongweg in Muziekwijk het pand Number 90 geopend. Op deze neutrale plek kunnen burgers, overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven gelijkwaardig oplossingen uitwerken van de gevolgen van het kinderopvangtoeslagschandaal. Number 90 dient als voorbeeld voor heel Nederland. 

In Almere wonen naar rato de meeste gedupeerden in de toeslagenaffaire. Zo’n 2400 ouders werden hier slachtoffer van de kwestie waarbij ouders ten onrechte door de Belastingdienst werden verdacht van fraude met toeslagen. Faith Bruyning en Rachelle Tweeboom zijn de aanjagers van Number 90 en inmiddels ook leden van het College van Herstelexperts: “Dit pand is eindelijk de erkenning van wat wij ouders nu al twee jaar zeggen: wij weten als enigen wat ons is overkomen. En zijn dus dé herstelexperts. Het gaat nu altijd mis in de vertaling, want die wordt door de overheid en hun uitvoeringsorganisaties gedaan, met ouders en jongeren die soms wel en soms niet vrijblijvend mogen meedenken.”

Eigen regie

Met Number 90 voelen de twee dat ze de eigen regie over die vertaling krijgen. “Het is uniek dat gemeente en ouders samen kiezen voor een herstelaanpak vanuit een neutrale ruimte. Het is geen gemakkelijke weg maar we hebben het vertrouwen dat hier de menselijke zienswijze bewaakt gaat worden. Dat is nú van belang voor het oplossen van de kinderopvangtoeslagcrisis. En op termijn voor het terugbrengen van wederzijds vertrouwen tussen overheid en burgers.”

Gedupeerde vader

Jurgen Deceuninck is een gedupeerde vader die met uithuisplaatsingen van zijn kinderen te maken heeft en is ook landelijk herstelexpert is. “Number 90 heeft lokale wortels en landelijk bereik. Onze ambitie is om vanuit Almere andere gemeenten en spelers te inspireren om deze fundamenteel andere manier van samenwerking tussen ouders, overheid en uitvoeringsorganisaties te omarmen.”

Prominenten

Bij de opening waren tal van prominenten aanwezig, waaronder prinses Laurentien van Oranje die mede-oprichter is van de Number 5 Foundation: “Onze rol is om de neutraliteit en menselijke zienswijze te bewaken, dialoog te faciliteren en uiteenlopende perspectieven te vertalen naar waardige oplossingen die ook echt aansluiten bij de dagelijkse realiteit van de mensen om wie het gaat”, aldus de prinses. Ook politieke kopstukken als Jesse Klaver (GroenLinks), Farid Azarkan (DENK) en Renske Leijten (SP) waren aanwezig. 

Dader

Wethouder Froukje de Jonge is trots dat de uitvalsbasis van Number 90 in Almere is. “Dankzij alle verhalen die ik van toeslagenouders hoorde, ben ik me gaan realiseren dat wij als lokale overheid óók dader zijn. En dus nog steeds zo worden gezien door de gedupeerden. Dat is pijnlijk maar wij moeten deze vicieuze cirkel van wantrouwen doorbreken. Met de totstandkoming van Number 90 als neutrale plek waar ouders en jongeren zelf regie voelen zetten we een belangrijke stap.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto