Leida Höhle:
Leida Höhle: "Het is fijn als je iets liefs kan doen voor een ander." (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Goed idee: doneerringen voor plastic flesjes

Algemeen

ALMERE – “Het is een klein idee waarmee je voor behoeftige Almeerders een behoorlijk verschil kunt maken. Er is budget voor en kost relatief weinig geld.”

Door Marcel Beijer

Raadslid Leida Höhle van de PvdA kreeg met haar plan voor doneerringen voor plastic flesjes op prullenbakken vrijwel de volledige gemeenteraad achter zich. Höhle was op vakantie in Hamburg toen ze op prullenbakken een ring gemonteerd zag waar mensen hun plastic flesjes achterlieten. Op die flesjes zit statiegeld. Noodlijdende bewoners pakken er de flesjes uit die ring en leveren die in bij de supermarkt. 

Statiegeld

Ook in Nederland wordt sinds 1 juli vorig jaar 15 cent statiegeld berekend op plastic flesjes. “Wat je ziet is dat mensen, vooral in de stadscentra, die flesjes in de vuilnisbak gooien. Even later zie je dat mensen in het afval graaien om die flesjes er weer uit te pakken. Dan breekt mijn hart. Ik vind dat mensonterend om te zien. Straks kunnen Almeerders hun lege flesje in zo’n ring zetten, waar het door behoeftigen weer kan worden weggepakt.”

Verschil

Höhle kreeg de handen op elkaar voor haar idee en het feit dat ze in Hamburg direct aan de mogelijkheden voor Almere dacht. Het leidt ertoe dat in het stadscentrum een pilotproject wordt gestart om doneerringen aan de vuilnisbakken te monteren. “Nu hebben we in het centrum wel het Ondergrondse Afvaltransport, maar daar is ook vast wel een ring aan te monteren. Het is mooi dat zo’n klein idee een verschil kan maken.”

Werkt goed

Uiteraard bestaat straks de kans dat de gedoneerde flesjes uit de ringen worden gepakt door mensen die het geld helemaal niet nodig hebben. Höhle: “Zo wil ik niet denken. In Hamburg, en trouwens ook in andere steden, werkt het goed. Ik geloof in het goede van de mens. Het is fijn als je met iets simpels iets liefs kan doen voor een ander.”

Wanneer de ringen gemonteerd zullen worden is nog niet duidelijk. Maar het komt er wel. De gemeenteraad ging er donderdag in grote meerderheid mee akkoord.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto