Badmeester Chris van der Hoek gaat met pensioen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Badmeester Chris van der Hoek gaat met pensioen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Badmeester Chris neemt na 27 jaar afscheid van De Vrijbuiter

Algemeen

BUITEN – Badmeester Chris van der Hoek heeft vele Almeerse kinderen klaargestoomd voor het behalen van hun zwemdiploma. Na 27 jaar te hebben gewerkt in Optisport-zwembad De Vrijbuiter, gaat hij vanaf zaterdag 3 december met pensioen. Die dag zal hij nog één keer het afzwemmen ‘A’ begeleiden. “Daarbij zal ik wel een paar traantjes laten”, voorspelt hij.

Door Petra Onderwater

Chris en zijn collega’s doen altijd hun best om van het afzwemmen een groot feest te maken. “Het is immers een feestelijk moment, waar kinderen met een goed gevoel op terug moeten kijken”, vindt hij. De badmeester is volgens zijn collega’s geliefd bij jong en oud, van zwemleskind tot Aqua’Vitaal-deelnemer. “Veel klanten lopen met hem weg en wij gaan hem ook ontzettend missen”, zegt collega Marian. “We zijn dan ook een heel hecht team”, reageert Chris. “We zijn net de TROS, één grote familie.”

Ingerold

In de kantine van De Vrijbuiter, waar hij elke vrijdagochtend de horeca draait, blikt hij terug op zijn loopbaan bij Optisport. “Ik ben er min of meer ingerold”, vertelt hij. “Toen ik zonder werk zat, ben ik hier aan de slag gegaan als schoonmaker.” Bij de Reddingsbrigade behaalde hij vervolgens het diploma Toezichthouder, om ook toezicht te kunnen houden tijdens het zwemmen. “Omdat ze vonden dat ik zo leuk met de kinderen omging, kreeg ik de vraag of ik geen zweminstructeur wilde worden. Dat leek me hartstikke leuk, dus toen heb ik daar de driejarige opleiding voor gevolgd.”

‘Meester Appeltaart’

Chris weet nog precies wanneer hij officieel in dienst kwam: op 19 oktober 1995. “Het is ontzettend mooi werk. Het plezier van de kinderen, de trotse en blije gezichten als ze hun diploma hebben gehaald, dat is geweldig.” In de wandelgangen wordt hij ook wel ‘Meester Appeltaart’ genoemd. “Na de les mogen de kinderen altijd nog vijf minuten spelen, daarna tel ik tot drie moeten ze het water uit. De laatste moet appeltaart meenemen, grap ik dan. Sommige ouders doen dat ook echt”, lacht hij.

Koffieclub

Terwijl hij vertelt, maakt hij grapjes met een groepje dames en heren die koffie zitten te drinken. “Deze koffieclub heb ik min of meer opgericht”, zegt Chris. “Eigenlijk ging de kantine pas om 10.00 uur open, maar de mensen die hier tot 9 uur banen zwemmen wilden na afloop ook een kopje koffie kunnen drinken.” Ze zijn blij dat Chris dit mogelijk heeft gemaakt door een uurtje eerder open te gaan. “We zullen hem zeker missen, maar hij ons ook hoor”, lachen ze.

Naar Friesland

De 66-jarige Almeerder is overigens niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. “Mijn vrouw en ik gaan naar Friesland verhuizen, om in de buurt van onze kleinkinderen te wonen”, vertelt hij. “Het zou mooi zijn als ik daar bij Optisport een nul-uren contract kan krijgen als toezichthouder. Want helemaal niets doen, dat is niks voor mij.”

Uit de krant