Actievoerder Milan Toes mocht niet naar de nieuwjaarsreceptie. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Actievoerder Milan Toes mocht niet naar de nieuwjaarsreceptie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Protesterende Milan (XR Rebellion) geweerd van nieuwjaarsreceptie

Algemeen

STAD CENTRUM – Ondanks dat hij een toegangsbewijs had werd de 15-jarige Milan Toes, lid van de activistische protestgroep Extinction Rebellion (XR Rebellion), afgelopen maandag de toegang geweigerd tot het gebouw van Kunstlinie waar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd gehouden. Het blijkt een groot misverstand.

Door Marcel Beijer

Gekleed in regenjassen hadden de strijdmakkers van XR Rebellion bezoekers van de traditionele nieuwjaarreceptie gewezen op een petitie die aandringt op stevigere klimaatmaatregelen. “Dat was een heel vriendelijke actie”, zegt Milan. “Na afloop pakten we ons boeltje op en wilden we zelf de nieuwjaarsbijeenkomst bijwonen. We hadden kaartjes voor vier personen, maar er mochten er maar drie naar binnen. Ik niet.” Breedgeschouderde beveiligers hielden de jonge Almeerder echter tegen. “Ze gingen geen moment met hun rug naar mij toestaan. Ik moest zo’n beetje binnen een vierkante meter blijven.”

Kickboks-les

Dat viel nog niet mee voor de scholier van het Arte College want die ochtend had hij juist zijn eerste kickboks-les achter de rug. “Ik had enorme spierpijn dus moest af en toe bewegen. Bovendien kreeg ik het koud en was ik ontzettend moe. Ik had de laatste dagen namelijk best veel gewerkt.” Toen hij bovendien ook nog eens nodig moest plassen, was het aan een vriendelijke medewerker van de Kunstlinie te danken dat hij toch even het toilet mocht bezoeken. Onderweg bood de dame hem een glas cola en wat kaasstengels aan.

Misverstand

Een woordvoerder van de gemeente vreest dat Milan de dupe is van een vervelend misverstand. “Het waren in ieder geval geen beveiligers van de gemeente. Ze mochten van ons naar binnen. Burgemeester Ank Bijleveld heeft zeer goed contact met XR Rebellion en heeft ze zelfs nog even toegesproken tijdens hun actie. Ook heeft ze tijdens de bijeenkomst in de grote zaal van de Kunstlinie de aanwezige Almeerders juist nog expliciet gewezen op de actie.”

Wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor het weigeren van Milan zal dus wel een mysterie blijven. Milan legt zich daar inmiddels bij neer. “Het werd een vervelende avond voor me. Maar het is voor een goed doel: we willen aandacht vragen voor het klimaat en dat is goed gelukt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto