Het kunstpaviljoen M. op de Floriade.(Foto: aangeleverd)
Het kunstpaviljoen M. op de Floriade.(Foto: aangeleverd)

Oppositie: ‘Raad heeft helemaal geen invloed op plannen Kunstmuseum’

Algemeen

ALMERE – De meerderheid van de raad wil wachten met beslissingen over de ontwikkeling van het Kunstmuseum totdat er een definitief businessplan is. Een motie van AP/OPA om direct te stoppen met het aannemen van personeel voor het Kunstmuseum gaat het niet halen. “Ik ben bang dat er eigenlijk geen weg meer terug zal zijn”, constateerde Ton Theunis van AP/OPA uiteindelijk.

Door Robert Mienstra

Ook de motie van de PVV, 50PLUS, Forum voor Democratie, AP/OPA en Respect Almere om alle beschikbare informatie met betrekking tot het Kunstmuseum aan de raad ter beschikking te stellen en aan de raad te vragen welke stappen de raad in het proces naar besluitvorming wenst te zetten, zal het in de raad niet halen. Afgezien van de oppositie houden veel partijen de kaarten over het kunstmuseum tegen de borst. Zij willen eerst het definitieve businessplan van het college zien.

Bestuurscultuur

Toon van Dijk (PVV) stelde namens de indieners dat er geen sprake is van een nieuwe bestuurscultuur zoals wethouder Julius Lindenbergh voorstaat. “Alles blijft bij het oude. Het coalitieakkoord stelt dat de raad aan zet is bij het Kunstmuseum. Maar uiteindelijk komt er gewoon een door het college voorbereide raadsbrief waar we geen enkele invloed op hebben gehad. De raad is helemaal niet aan zet.” Op Twitter kwam er nog een nabrander van Van Dijk: ‘De raad gaat zogenaamd over het Kunstmuseum beslissen. Maar de wethouder vertelt dat er al gewerkt wordt aan tekeningen voor 3 ton en personeelskosten zijn 4 ton. In totaal verdwijnt er 1,5 miljoen euro dit jaar. Het is de Floriade all over again. ‘

Op afstand

Hierbij was opvallend dat de wethouder stelde dat de Stichting Kunstmuseum M. op afstand staat van de gemeente. Dit is dezelfde terminologie als bij de Floriade. Daar stond ook de BV. op ‘armlengte’ afstand van de gemeente. “Deze constructie is nodig om rijkssubsidie binnen te kunnen halen?, zei de wethouder in een toelichting.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto