Kees Ahles, ooit in de podcast Politiek Circus. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Kees Ahles, ooit in de podcast Politiek Circus. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Nu al keihard conflict college en raad over Kunstmuseum

Algemeen

ALMERE - De oppositiepartijen kwamen afgelopen donderdag tijdens de Politiek Markt frontaal in botsing met wethouder Kees Ahles (Leefbaar Almere) van Kunst en Cultuur over het te bouwen Kunstmuseum. De wethouder weigerde aanvankelijk de businesscase van het museum aan de raad te overleggen.

Door Robert Mienstra

Marc van Rooij, fractievoorzitter van 50PLUS had de businesscase van het Kunstmuseum op de agenda gezet. Ondanks een eerdere belofte van de wethouder om eind december met de businesscase naar de raad te komen, kwam kortgeleden het bericht van het college hier pas halverwege 2023 mee te willen komen. “We willen nog een second opinion”, zei Ahles, “en we willen de financiële paragraaf nog toevoegen. Dan pas krijgt u hem te zien.” 

Woede

Dit schoot bij een aantal partijen volkomen in het verkeerde keelgat omdat in het coalitieakkoord staat dat de gemeenteraad aan zet is met het Kunstmuseum. “Op basis van artikel 169 eis ik nu de businesscase op”, stelde Van Rooij van 50PLUS verbolgen. In dat artikel staat dat het college de raad alle inlichtingen moet geven die zij voor de uitoefening van haar taak nodig heeft. Ahles weigerde dit aanvankelijk. Waarop Toon van Dijk van de PVV in grote woede ontstak. Met de vuist op tafel stelde hij dat het college tot twee keer toe beloofd had om transparanter te zijn dan het vorige college en de ‘oude politiek’ achter zich te laten. Van Rooij zei tegen de wethouder: “U staat niet boven de wet.”

Achterhouden

Na een schorsing zegde de wethouder toe de businesscase slechts ter inzage te leggen. Wat bij de oppositie weer voor groot onbegrip zorgde. Die wilde het stuk – waar geen geheimhouding op ligt – meteen in de mail hebben. Wat de wethouder dus weigerde. “Alles wordt weer in het werk gezet om voor de raad informatie achter te houden”, concludeerde Van Dijk van de PVV.

Geheim?

In de wandelgangen werd door meerdere bronnen op de Politieke Markt verwacht dat het college snel de businesscase van het Kunstmuseum ‘geheim’ gaat verklaren zodat de raad er geen zicht meer op heeft. Een van de raadsleden zei zelfs dat die geheimhouding wel eens zou kunnen gaan gelden voor het hele traject van het Kunstmuseum tot aan de zomer van 2023.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto