(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Raad niet juichend op de banken voor Kunstmuseum

Algemeen

ALMERE – De Gemeenteraad lijkt niet bijster enthousiast over het te bouwen Kunstmuseum. Een aantal partijen twijfelt nog over het Kunstmuseum en wil eerst de businesscase afwachten voordat ze een beslissing nemen over de bouw. Andere partijen zijn nu al tegen.

Door Robert Mienstra

Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag vroeg de PVV de fracties zich uit te spreken over het kunstmuseum. “Delen zij de opvatting van de PVV, en zijn zij bereid het college opdracht te geven alle werkzaamheden die verband houden met de realisatie van een nieuw kunstmuseum te staken en met de raad in gesprek te gaan over voorzieningen waar de stad wel wat aan heeft?”, vroeg fractievoorzitter Toon van Dijk hen.

Floriade

Collegepartij SP is fel tegen het Kunstmuseum: “Er zijn torenhoge ambities voor dit prestigieuze project“, zei raadslid Ellen van de Baan. “We moeten ons na de Floriade niet meteen in het volgende financiële debacle storten. We moeten per direct de stekker eruit trekken.”
Ook de PVV, Forum voor Democratie, 50PLUS, Respect en AP/OPA voelen er niets voor om door te gaan met de voorbereidingen van het museum. Een belangrijk argument was de donkere schaduw die de Floriade werpt over het Kunstmuseum.

Businesscase

Een aantal partijen wil eerst de businesscase van het Kunstmuseum afwachten: de VVD, CDA, PvdA, PvdD, Groenlinks, Leefbaar Almere en D66. Maar ook deze partijen stonden niet allemaal juichend op de banken. Jeltje Vliegenthart (CDA) was daar het stelligst in: “Wat voegt een Kunstmuseum in Almere toe als Amsterdam zo dichtbij ligt? Het is een prestigieus project dat veel geld kost. Wij zetten ook vraagtekens bij de businesscase, maar we wachten die eerst wel af.”
Het is duidelijk dat de Partij voor de Dieren ook niet staat te trappelen om het Kunstmuseum groen licht te geven. “Maar we hebben afgesproken dat we eerst de resultaten van de pilot en de businesscase afwachten”, zei fractievoorzitter Marjolijn Veenstra.

Verzuchting

Al met al is de realisatie van het Kunstmuseum geen gelopen koers. Er zal politiek meer duidelijk worden als eind van dit jaar de businesscase aan de raad wordt gepresenteerd. Na de eventuele ‘go’ voor businesscase worden er pas fondsen voor het Kunstmuseum gezocht. Wat Toon van Dijk van de PVV deed verzuchten: “Er komen ook bij dit Kunstmuseum weer onbeheersbare risico’s voor de stad, ga het in hemelsnaam niet doen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto