De documentaire ging vrijdag in première in de nieuwe bibliotheek.l (Foto: Almere DEZE WEEK)
De documentaire ging vrijdag in première in de nieuwe bibliotheek.l (Foto: Almere DEZE WEEK)

LHBTI-gemeenschap: Almere kan actiever zijn als Regenboogstad

Algemeen

ALMERE – Almere is een stad waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Maar hoe ervaren Almeerders uit de LBHTI-gemeenschap dat? Claire Slingerland maakte hierover de documentaire Ally onder de Regenboog die vrijdag in première ging in de nieuwe bibliotheek. 

“Ally is niet alleen straattaal voor Almere, maar is ook het Engelse woord voor bondgenoot”, licht Slingerland de titel van haar film toe. In de documentaire houdt zij straatinterviews en laat zij diverse Almeerders met elkaar in gesprek gaan over hun ervaringen als LHBTI’er in Almere.

Hoewel Almere als Regenboogstad actief uitvoering geeft aan het regenboogbeleid, valt er ook in onze stad nog de nodige winst te behalen. Dat blijkt zowel uit de documentaire als uit het nagesprek dat vrijdag was georganiseerd door Avanti. Zo missen LHBTI’ers een plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten tijdens het uitgaan. Ook vinden zij dat de gemeente Almere als Regenboogstad te passief is. “Activiteiten moeten vooral vanuit de gemeenschap zelf komen, maar er is meer nodig”, zegt Slingerland. “Nare berichten op sociale media, maar ook de recente bekladding van het Regenboogpad en de LHBTI-fototentoonstelling in Almere hebben mij echt geraakt. Ik miste daarbij een statement vanuit de gemeente Almere.”

Stap extra

Volgens wethouder Maaike Veenening, die meewerkte aan de documentaire en het nagesprek, is het juist goed en belangrijk dat activiteiten vanuit de LHBTI-gemeenschap zelf komen. “Wij kijken als gemeente vooral hoe wij daarin kunnen ondersteunen. Wij vinden het belangrijk om activiteiten in samenspraak te doen, daarom hebben we ook iedere zes weken overleg met de gemeenschap.” Volgens Veeningen wil de nieuwe coalitie wel een stap extra doen. “We zetten het regenboogbeleid door en er wordt extra ingezet op het diversiteitsbeleid in brede zin. We vinden het belangrijk dat hier aandacht voor is, want we zijn er inderdaad nog lang niet”, erkent Veeningen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto