Drugscriminaliteit zal toenemen in Almere. (Foto: Adobe Stock)
Drugscriminaliteit zal toenemen in Almere. (Foto: Adobe Stock) SecondSide - stock.adobe.com

Kamervragen over criminaliteit Almere

Algemeen

ALMERE - Tweede Kamerlid Ruud Verkuijlen (VVD) heeft Kamervragen gesteld over de criminaliteit in Almere. Dit naar aanleiding van een interview in de Telegraaf met sectorhoofd Ben Nassir Bouayad van de Flevolandse politie. In het interview zei Bouayad wat hij een week daarvoor ook al in de podcast Politiek Circus van Almere had gezegd: Almere is een visvijver voor criminelen en creëert misschien wel de volgende Ridouan Taghi.

Door Marcel Beijer

Almere kampt met grootstedelijke problematiek, bijvoorbeeld op het gebied van criminaliteit. Toch is het politiekorps nog steeds op het niveau van 2011, terwijl de stad fors verder is gegroeid. In de honderdste podcast van deze krant, waar het sectorhoofd te gast was samen met het Almeerse kamerlid Ulysee Ellian, vertelde Bouayad dat Almere een visvijver voor criminelen wordt. Eerder sloeg hij ook al alarm over het tekort aan mankracht bij de Almeerse politie.
Verkuijlen stelt zijn vragen, saillant genoeg, aan de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Rechtsbescherming, oud-burgemeester Franc Weerwind van Almere.

Georganiseerde criminaliteit

‘Herkent u het door de politie geschetste beeld van Almere als een gemeente waarin met name de aanwas van jongeren in de georganiseerde criminaliteit tot grote zorg aanleiding geeft?’, vraagt Verkuijlen die ook ingaat op de opmerking van Bouayad dat Almeerse drugsuithalers actief zijn in de haven van Rotterdam en Antwerpen en de recente golf aanslagen met explosieven in Almere, die gelinkt worden aan de georganiseerde criminaliteit en handel in drugs. Sommige aanslagen werden gepleegd door minderjarigen. Het onderzoek nam zoveel mankracht in beslag dat ander politiewerk moest blijven liggen.

Preventie met Gezag

Verkuijlen begrijpt niet dat Almere, een stad onder de rook van Amsterdam geen deel uitmaakt van de integrale aanpak Preventie met Gezag, terwijl er dus wel sprake is van grootstedelijke problematiek, waarin preventief extra aandacht is om aanwas van jongeren in de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. ‘

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto