Marianne van Poortvliet bij Kasteel Almere. (Foto: aangeleverd)
Marianne van Poortvliet bij Kasteel Almere. (Foto: aangeleverd)

Plannen voor stadsklooster in Kasteel Almere

Algemeen

ALMERE – “Kasteel Almere moet een plek worden waar hoop en liefde worden uitgedeeld. Een veilige haven, waar iedereen onvoorwaardelijk welkom is”, stelt Marianne van Poortvliet namens een groep Almeerse christenen. Zij werken aan een plan om van het kasteel een stadsklooster te maken.

Door Petra Onderwater

“Er is momenteel zóveel verdeeldheid in de stad. Wij willen een tegengeluid laten horen. Een mooie plek creëren die echt iets teruggeeft aan de stad, waarbij het niet om winstbejag gaat”, geeft Van Poortvliet aan. Zij is hier al sinds 2018 mee bezig. Inmiddels heeft zij haar ideeën verder uitgewerkt en een groeiend team om zich heen verzameld om de plannen concreet te maken. 

Dichtbij oorspronkelijke plan

“Dit is het juiste moment om ermee naar buiten te komen”, stelt Van Poortvliet. “Een projectontwikkelaar heeft momenteel plannen voor woningbouw op het kasteelterrein, maar de wethouder liet tijdens de politieke markt weten dat die plannen nog erg prematuur zijn. Bovendien zou het bestemmingsplan daarvoor moeten worden aangepast. Wij bieden een alternatief dat heel dicht bij het oorspronkelijke plan voor Kasteel Almere ligt. Een plan met en voor de mensen van deze prachtige stad.”

Faciliteiten 

Het stadsklooster moet een zelfvoorzienende en openbaar toegankelijke plek worden, waar iedereen gewoon kan binnenwandelen. “In het kasteel kunnen naast een horecagelegenheid kamers worden ingericht voor kortere en langere verblijven, waaronder retraites. Rondom het kasteel moeten diverse faciliteiten komen, zoals een zorgboerderij, een natuurspeeltuin, moestuin en boomgaard, wandelroutes, een leerwerkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een trouwkapel, een theetuin en een kleine leefgemeenschap voor de kerngroep die vanuit een christelijke identiteit dit project draagt.” 

Bezinning

Van Poortvliet benadrukt dat het vooral een plek moet worden waar iedereen zich veilig en welkom voelt. “In de huidige maatschappij wordt zóveel van je gevraagd. Soms heb je behoefte aan een plek om even offline te gaan en tot jezelf te komen. Een moment van bezinning. Dat kan straks op deze plek. Maar het plan richt zich ook op werkgelegenheid, educatie en hulpverlening. We willen gaan werken met stagiaires, vrijwilligers en professionele hulpverleners.”

Geloof, hoop en liefde

Het is volgens Van Poortvliet een plan dat al door veel christenen wordt gedragen. “Ik ben in gesprek geraakt met anderen die dezelfde overlappende ideeën hebben. Vorige week hebben wij als team een meeting gehad met een andere groep christenen die hier ook al een tijdje mee bezig is. We gaan de krachten bundelen. De kern is dat we alles doen vanuit de drie pijlers Geloof, Hoop en onvoorwaardelijke Liefde.”

Geen luchtkasteel

De initiatiefnemers zijn al in gesprek met een vastgoedpartij en zij hopen dat de gemeente, provincie, bedrijven, scholen, zorgorganisaties, kerken en de Almeerse gemeenschap de plannen zullen steunen. “Er zijn zoveel mensen die graag iets willen betekenen voor een ander. We hopen daarom op enthousiasme en draagvlak uit de stad en regio, mensen die de handen uit de mouwen willen steken of financieel een steentje bijdragen. Verder verwachten we inkomsten door het organiseren van evenementen, trouwerijen, horeca en de overnachtingen in het kasteel”, vervolgt Van Poortvliet. “Het is de bedoeling dat iedereen een stukje bijdraagt om het financieel mogelijk te maken. Het moet geen luchtkasteel worden, er moet een goede financiële onderbouwing zijn. Nu het plan naar buiten is gebracht, kunnen we het verder gaan uitwerken.” Wie wil bijdragen kan contact opnemen via www.kasteelalmere.nu

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto