Almeerse jongeren hebben elk hun eigen kunstwerk aangebracht in de fietstunnel. (Foto: aangeleverd)
Almeerse jongeren hebben elk hun eigen kunstwerk aangebracht in de fietstunnel. (Foto: aangeleverd)

Buurtbewoners fleuren fietstunneltje op met straatkunst

Algemeen

HAVEN - Onder leiding van graffitikunstenaar Kasper Jongejan en beeldend kunstenaar Irma van Zijl is een groep buurtbewoners het afgelopen weekend aan de slag gegaan met een streetart-project in de Oldepoort. Gezamenlijk hebben zij het fietstunneltje tussen De Wierden en De Hoven opgefleurd met kleurrijke kuntwerken.

De Oldepoort in Haven is een belangrijke verbindingstunnel voor fietsers, wandelaars en scootmobiels die vanuit De Wierden richting het centrum rijden. “Deze tunnel wordt als donker en onveilig ervaren. De verlichting is overdag uitgeschakeld en de ene lamp geeft ook ’s nachts weinig licht”, aldus Irma van Zijl. Zij vatte het plan op om een licht en vrolijk kunstwerk te realiseren, om de fietstunnel op te vrolijken en veiliger te maken.

Haven-Idee

Om haar idee te kunnen realiseren zocht Van Zijl draagvlak bij andere Havenaren via de stichting Haven-Idee. “Om het budget bij elkaar te krijgen mocht ik samen met andere Havenaren, die ook toffe ideeën hadden, mijn idee presenteren tijdens de Maak Wat Van Je Dorp-dag in Corrosia.” Haar streetart idee werd één van de winnaars en daardoor kon het project daadwerkelijk worden uitgevoerd. 

Na een aantal workshops ‘graffiti-design’ gingen de deelnemende jongeren en een aantal oudere buurtbewoners het afgelopen weekend aan de slag met het aanbrengen van hun eigen kunstwerken in het tunneltje. Van Zijl hoopt dat de gemeente Almere ook de verlichting in de tunnel nog verder gaat verbeteren.

De twaalf losse kunstwerken in de tunnel worden door Jongejan en Van Zijl de komende tijd nog met elkaar verbonden. In april wordt het kunstwerk vervolgens feestelijk onthuld in aanwezigheid van de deelnemers en buurtgenoten. Kijk voor meer informatie op www.haven-art.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto