Marjolijn Veenstra, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. (Foto: aangeleverd)
Marjolijn Veenstra, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. (Foto: aangeleverd)

Fractievoorzitter Marjolijn Veenstra: ‘Partij voor de Dieren is een blijvertje’

Algemeen

ALMERE – “Heeft u havermelk?”, vraagt Marjolijn Veenstra, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren op de Grote Markt aan de serveerster. Dat hadden ze niet. Dus werd het een kopje thee. Het gedachtengoed van de partij zit bij Veenstra tot in de haarvaten. “En als Partij voor de Dieren zijn we ook niet meer weg te denken in Almere”, zegt ze. “We hebben in de stad wel wat veranderd.”

Door Robert Mienstra

De eerste fractievoorzitter van de PvdD, Leonie Vestering’ zei ooit in deze krant: “Wij gaan niet voor de macht, maar voor invloed.” Maar nu zit de Partij voor de Dieren ruim een jaar met wethouder Jesse Luijendijk in het college. Dus toch voor de macht? Veenstra ontkent dit. “Zeker niet. Als er één partij een kritische houding heeft in de raad, dan zijn wij het wel. Niet altijd tot grote vreugde van het college. Maar, nu we in het college zitten met de Partij voor de Dieren, hebben we echt veel voor elkaar gekregen. Neem nu het ecologisch maaibeleid door minder te maaien met meer bloemen en kruiden. Dat was in vorige coalities ondenkbaar. Wij hebben dat voor elkaar gekregen”, zegt Veenstra.
Het coalitie-akkoord is nog nooit zo groen geweest, stelt ze. Het ademt overal groen en diervriendelijkheid. Als dat niet in het akkoord had gekomen, waren we niet in het college gegaan. En.. we zijn een blijvertje hoor.”

Dierenwelzijn

Het akkoord kent een heel hoofdstuk over dierenwelzijn. “Dat moest er van ons perse in. En de coalitiegenoten omarmden dat. Het welzijn van huisdieren is voor mensen belangrijk. We hebben voor elkaar gekregen dat minima een bijdrage krijgen voor de dierenartskosten. En dan de hengelsport. Die faciliteren we niet. Dat gaf veel gedoe. Nu hebben we als gemeente de taak om uit te leggen waarom hengelen ongewenst is. Dat zal binnenkort gaan gebeuren.”

Opgeschoven

Op de vraag hoe het mogelijk is dat de Partij voor de Dieren met de VVD – die toch in Almere naar rechts is opgeschoven - samenwerkt, denkt Veenstra even na. “Uiteindelijk zijn de andere partijen naar ons toe opgeschoven. Ook de VVD gaat nu meer voor groen en dierenwelzijn. We staan wel ver van elkaar op andere dossiers, maar het lukt ons om niets in te leveren op onze idealen. Wist je dat de samenwerking van de Partij voor de Dieren en de VVD in Almere een unicum is in Nederland? Dat gebeurt nergens.”
De Partij voor de Dieren heeft fatsoenlijke omgansvormen hoog in het vaandel staan. “We spreken altijd over de inhoud met andere partijen, nooit op de persoon. Doordat we alles bespreekbaar maken krijgen we een goede band met alle partijen. Ook met de VVD.”

Toekomst

Veenstra wil nog iets kwijt over de toekomst. “Het dierenasiel heeft een nieuw gezond gebouw nodig. Daar gaan we mee aan de slag. Verder gaan we ervoor zorgen dat de wilde dieren in onze stad nooit meer de kogel krijgen. Maar we zijn geen one-issue-partij. We blijven ons ook sterk maken voor kleine speeltuintjes, wijkbudgetten en schakelteams. We hebben het immers al gedaan en blijven hier ook op acteren, indien nodig.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto