Vuurwerkshow tijdens het Diwali Festival. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Vuurwerkshow tijdens het Diwali Festival. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Partij voor de Dieren lanceert opnieuw meldpunt vuurwerk

Algemeen

ALMERE – De Partij voor de Dieren lanceert opnieuw een meldpunt voor vuurwerk in Almere. Vorig jaar kwamen er bij het vuurwerkmeldpunt meer dan duizend meldingen binnen, waarbij vooral de harde knallen als overlast werden genoemd. 

“Het is echt absurd hoeveel illegaal vuurwerk er ver voor oud en nieuw in onze stad wordt afgestoken, dit jaar kwamen de meldingen al in september binnen,” zegt fractievoorzitter Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren Almere. Het vuurwerkmeldpunt van de Partij voor de Dieren is dit jaar nog niet eens officieel gelanceerd in Almere, maar toch zijn er al ruim 70 meldingen binnengekomen. “Bewoners melden vooral harde knallen en uiten hun zorgen over hun huisdieren die angstig reageren op deze knallen.”

Vele meldingen

De Partij voor de Dieren waarschuwt al jaren over de overlast van vuurwerk voor mens, dier en natuur. “Vuurwerk veroorzaakt veel zwerfafval, vervuilende lucht en heel veel stress bij zowel mens als dier. De overlast van vuurwerk begint al maanden voor oud en nieuw met harde knallen door de stad.” Volgens Veenstra zijn er nu al vele meldingen rond het Beatrixpark in Almere, wat te zien is op het meldpunt vuurwerk op de website van de Partij voor de Dieren Almere. De Partij voor de Dieren vindt het ook jammer dat het Diwali-festival, dat zaterdag plaatsvond op de Esplanade, weer werd afgesloten met een vuurwerkshow. “Terwijl er diervriendelijkere alternatieven zijn, zoals laser- en droneshows.” 

Keerpunt

Volgens Veenstra is het vuurwerkmeldpunt een keerpunt in het vuurwerkdebat: “Het is ontzettend belangrijk dat bewoners via ons meldpunt kenbaar maken dat er vuurwerkoverlast plaatsvindt in hun buurt met een duidelijke omschrijving erbij. De laatste jaren was het keer op keer spannend of we in de raad van Almere een meerderheid hadden voor een vuurwerkverbod, zodat oud en nieuw weer voor iederéén een feestje kon worden.” 

Het meldpunt is te vinden via https://almere.partijvoordedieren.nl/meldpunt-vuurwerk. Let op: het gaat hier om melding maken van overlast. Is er sprake van verwondingen? Bel dan mogelijk 112.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto