(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock)

Burgemeester roept op: ‘Laat stem van Almere horen in Den Haag’

Algemeen

ALMERE - Meer stembureaus dan ooit, een ansichtkaart voor 18-jarigen, video’s en een podcast op sociale media; met deze en meer maatregelen wil burgemeester Hein van der Loo woensdag 22 november zo veel mogelijk Almeerders naar de stembus krijgen. “Als je je stem mag uitbrengen, doe dat dan. Want elke stem telt. Voor Almere, voor Nederland”, aldus Van der Loo. “Laat de stem van Almere horen in Den Haag.” 

Burgemeester Van der Loo brengt zelf om zes uur ’s ochtends zijn stem uit op NS station Almere Centrum. Vervolgens zal hij zo veel mogelijk stembureaus bezoeken verspreid over de stad. Deze keer zijn er in totaal 102 stembureaus, waarvoor onder meer scholen, zorgcentra, buurthuizen en sportlokalen ruimte beschikbaar stellen. De verkiezingsdag zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van meer dan 1700 vrijwilligers uit Almere.

Minister bezoekt inclusief stembureau

Demissionair Minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge brengt in de ochtend een bezoek aan het inclusieve stembureau in de Levend Waterkerk in Parkwijk. Dit stembureau is speciaal ingericht voor mensen die wat extra hulp nodig hebben bij het stemmen. De minister zal daar rondgeleid worden door een medewerker van Team Inclusie en de projectleider Verkiezingen. Op dit stembureau is een stembureaulid met een licht verstandelijke beperking werkzaam. Ook gaat de minister in gesprek met kinderburgemeester Havana. 

Aan het begin van de middag ontvangt de burgemeester de nieuwe commissaris van de Koning van Flevoland, Arjen Gerritsen, in het drive-through stembureau aan de Miamistraat in Almere Buiten.

Stemmen tellen

De opkomstcijfers worden rond 17.00 uur en 21.30 uur geplaatst op de website van gemeente Almere. Na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur worden alle stemmen op lijstniveau geteld in de stembureaus. De volgende dag wordt alles opnieuw geteld, ook op kandidaatsniveau, in het Topsportcentrum in Almere Poort. Het tellen, verwerken en het vaststellen van de uitslag is openbaar en vrij toegankelijk. De burgemeester draagt de processen-verbaal met uitslagen vervolgens over aan het Hoofd Stembureau van kieskring Lelystad.

Stembureaus

Er zijn meer stembureaus dan ooit: 102, zodat iedereen een stembureau in de buurt heeft. Ook mensen die vroeg op pad moeten voor hun werk, krijgen de kans om te stemmen. Zij kunnen vanaf zes uur ’s ochtends op NS station Almere Centrum. In Almere Buiten en op de Veluwsekant in Almere Stad zijn weer drive-through stembureaus voor mensen die met de auto komen. In Duin kunnen mensen onder andere stemmen in winkelcentrum de Duinhal. 

Drempels wegnemen

De gemeente neemt ook drempels weg voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Vrijwel alle stembureaus worden volledig toegankelijk ingericht volgens de checklist Toegankelijke Stemlocaties. Dat betekent bijvoorbeeld dat de stemlokalen rolstoeltoegankelijk zijn en over een speciale sterke loep beschikken. Net zoals de afgelopen twee verkiezingen is er dit keer weer een inclusief stembureau. Dit stembureau is, naast de algemene toegankelijkheidseisen, uitgerust met gehoorondersteuning, een doventolk, een aparte oefenruimte, een prikkelarme ruimte, een braille kandidatenlijst, stemmal met audio-ondersteuning, geleidelijnen op de grond en een schuinstaande stembus. Ook kunnen mensen die niet met het OV kunnen, thuis opgehaald worden met de Buurthopper of via het VMCA-Burennetwerk geholpen worden door een AutoMaatje vrijwilliger. Deze vriendelijke vrijwilligers vervoeren hulpbehoevende Almeerders in hun eigen auto. 

Recente opkomstpercentages Almere

Provinciale Staten verkiezingen 2023: 44,6%
Gemeenteraadsverkiezingen 2022: 39,8%
Tweede Kamerverkiezingen 2021: 71,4%


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto