Georgine Panhuijsen (BIJ1) maakt het handgebaar voor de camera van Shadi Nikshomar. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Georgine Panhuijsen (BIJ1) maakt het handgebaar voor de camera van Shadi Nikshomar. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Aandacht voor handgebaar huiselijk geweld

Algemeen

ALMERE – ‘Het internationale handgebaar tegen huiselijk geweld moet in Almere veel meer bekendheid krijgen’, aldus Shadi Nikshomar van GroenLinks. Als hulpverleners, maar ook alle Almeerders, het handgebaar herkennen kan dat levens redden.

Een Amerikaans meisje had in 2021 het geluk dat een motorrijder op de hoogte was van het handgebaar dat officieel ‘Signal for Help’ heet. Het meisje zat achterin de auto van haar ontvoerder en maakte het gebaar. De motorrijder alarmeerde direct de politie waardoor het meisje gered kon worden.
Raadslid Shadi Nikshomar van GroenLinks vindt dat het handgebaar veel bekender moet worden. In het kader van Orange the World, waarbij geweld tegen vrouwen onder de aandacht wordt gebracht, trommelde zij alle fracties in de Almeerse gemeenteraad op om voor haar camera het handgebaar voor te doen. Zij heeft daar een filmpje van gemaakt dat verspreid wordt op social media. Zo worden niet alleen de handhavingsmachten in de stad geattendeerd op dit internationale gebaar, maar ook zorgverleners, en eigenlijk alle Almeerders.
Op 14 december staat het onderwerp ook op de agenda van de Politieke Markt.

Hoe maak je het handgebaar?

Hou de handpalm naar voren gericht. Leg dan de duim op de handpalm en sla vervolgens de vingers over de duim heen. Met deze ‘vuist’ kan zwijgend en ongezien een hulpsignaal worden afgegeven.

Het filmpje is hier te zien:


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto