De Almere Toastmasters-club. (Foto: Emily-Lara Kabos)
De Almere Toastmasters-club. (Foto: Emily-Lara Kabos)

Sprekersclub Almere Toastmasters viert jubileum

Algemeen

ALMERE - Sprekersclub Almere Toastmasters viert dit jaar twee jubilea. De Almeerse club zelf bestaat tien jaar en Toastmasters International, de Amerikaanse moederorganisatie, bestaat zelfs al 100 jaar. Afgelopen woensdagavond organiseerde de club een feestelijke jubileumavond op de vaste locatie in buurtcentrum Het EveNaarHuis.

De Almeerse club had als voorganger een bedrijfsclub bij advies- en ingenieursbureau Oranjewoud (tegenwoordig Antea Group). Toen deze club te klein was geworden, werd op 12 september 2012 een hele nieuwe club gestart: Almere Toastmasters. De oprichters waren Hanne Joustra, Rudolf Roos en Martin Kabos, stevig geholpen door Jan van Egmond en Erik Garritsen, ervaren leden van andere Toastmasterclubs. Binnen een jaar wist de nieuwe club het vereiste aantal van 20 leden te behalen, zodat de club eind december 2013 officieel erkend werd door Toastmasters International.

100 jaar

Toastmasters (toen nog niet International) werd in 1924 opgericht door Ralph C. Smedley. Deze YMCA-man was opgevallen dat ‘jongemannen niet goed uit hun woorden kwamen’ en beter moesten kunnen communiceren. Hij bedacht een systeem om in een club hieraan te werken. Hiermee begon hij in 1905. Nadat Smedley moest verhuizen, verdwenen deze clubs weer, maar in oktober 1924 werd de eerste officiële club opgericht in Santa Ana, Californië. Deze club bestaat nog steeds. Het lesmateriaal dat Smedley ontwikkelde, is nog steeds de basis voor het huidige materiaal. Toastmasters International heeft wereldwijd meer dan 270.000 leden, in ruim 14.200 clubs, verspreid over 148 landen. Daarmee is het de grootste non-profitorganisatie op het gebied van communicatie en leiderschap wereldwijd. 

Doorzetters

Martin Kabos en Jan van Egmond, beiden actief vanaf het eerste uur, leggen graag uit waarom zij daar nog steeds enthousiast over zijn. “Veel mensen vinden het erg spannend om voor een groep te gaan staan als spreker, zelfs al hoeven ze maar een kort verhaal te houden. Voor hen is een Toastmasterclub ideaal”, stelt Kabos. “In een vriendelijke en steunende omgeving kan je ervaring opbouwen als spreker en presentator, en geleidelijk merk je dat je er minder tegenop gaat zien. Sterker nog: je gaat het zelfs leuk vinden om voor een groep te staan. Omgekeerd is het voor de toehoorders ook veel prettiger om naar ontspannen sprekers te luisteren die een aansprekend verhaal kunnen vertellen of een goed betoog afsteken, die niet teveel stopwoorden gebruiken, het publiek bij hun verhaal betrekken en nog eens een grapje maken. Kortom, het is voor sprekers én toehoorders prettiger.” VanEgmond voegt daar aan toe: “Toastmasters kan levens van mensen écht veranderen, dat heb ik vaak zien gebeuren. En het geldt ook voor mezelf.”

De huidige voorzitter, Willy Pardijs, is er trots op dat Almere een bloeiende club heeft: “Ik raad iedereen aan die regelmatig actief is als spreker om lid te worden van een Toastmasterclub. Je leert beter spreken, maar ook beter luisteren en beter anderen motiveren en advies geven. Erg gezellig en zeer waardevol.”

Hoogtepunten

De Almeerse club heeft nu ruim 20 leden en is zeer actief. Alle bijeenkomsten zijn waardevol, maar bijzondere avonden de afgelopen jaren waren de zomerse bijeenkomsten op aansprekende locaties in Almere, zoals de Groene Kathedraal, De Esplanade en de Kemphaan. Voor afwisseling zorgen themabijeenkomsten over bijvoorbeeld de klimaatverandering of speciale workshops over het evalueren van toespraken, gebruik van Powerpoint of groepsdiscussie over de vraag of Nederland nog wel een rechtsstaat is. Door veel te oefenen - met voorbereide toespraken en improvisatieopdrachten - en door de opbouwende feedback worden leden betere sprekers, en sommigen wonnen zelfs de wedstrijden die landelijk door Toastmasters worden gehouden. Zo won Marjan Oostrum de eerste prijs bij de landelijke wedstrijd in 2023 en werd ze in Eindhoven welverdiend vierde bij de internationale wedstrijd met haar zeer humoristisch verhaal over speechduiveltjes: kleine mannetjes die proberen tegen te houden dat jij een goede speech houdt. Wie zijn eigen speechduiveltjes wil verjagen, is van harte welkom bij de Almeerse sprekers om te oefenen hoe je deze plaaggeesten de baas kan worden.

Meer informatie: Facebookpagina van Almere Toastmasters en www.toastmasters.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto