Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)

Koningin Máxima bezoekt sociale projecten in Almere Haven

Algemeen

HAVEN - Koningin Máxima bracht woensdag een bezoek aan Almere Haven. Zij ging langs bij verschillende initiatieven die daar zijn om de verbinding tussen wijkgenoten te vergroten. Zij sprak met inwoners, vrijwilligers en scholieren over leefbaarheid, kansengelijkheid en eenzaamheid. 

Door Indira Draijer en Petra Onderwater

De koningin werd verwelkomd door burgemeester Hein van der Loo, toegestroomde buurtbewoners en een grote schare lokale, regionale en landelijke pers. Het bezoek startte in Het Buurtlokaal aan de Kimwierde, een ontmoetingsplaats waar vrijwilligers verschillende activiteiten organiseren. Máxima sprak met de dames van de haakclub, die haar vertelden hoe zij hun stad hebben zien groeien. Op de vraag of er veel eenzaamheid in deze buurt is, antwoordden de dames volmondig ‘ja!’. “Het is voor mensen soms een drempel om naar dit soort activiteiten te komen”, vertelden zij. De koningin moedigde hen aan om vooral te proberen mensen over die drempel te helpen. Vrijwilligster Albertine liet de koningin en de burgemeester zien hoe zij ook zelf een haakwerkje konden maken. Dat bleek nog niet zo makkelijk, maar beiden deden een dappere poging.

Kunstklas De Meergronden

De volgende stop was scholengemeenschap De Meergronden. Het straatje voor de oudste middelbare school van Almere werd nog even snel schoongeveegd voordat het hoge bezoek arriveerde. In het kunstlokaal vertelden leerlingen over hun deelname aan een kunstproject. De koningin vond het mooi om te zien dat daarbij ook thema’s als mentale gezondheid aan bod kwamen. Zij noemde kunst een heel goed middel om gevoelens te uiten en bespreekbaar te maken. 

Haven Academie

In de school sprak Máxima ook met leerlingen, ouders en begeleiders van de Haven Academie. Dit is een initiatief voor leerlingen van alle basisscholen en de middelbare school in Haven, om hun kansen te verbeteren door middel van gratis buitenschoolse activiteiten. “Iedereen heeft gelijke kansen om hieraan mee te doen, dat is vooral voor Haven erg belangrijk”, vertelde oprichter Jessica van Ommen-Ceballos. Leerling Egheosa Arola heeft door de Haven Academie ontdekt dat ze socialer is dan ze eigenlijk dacht. Volgens haar vader maakt ze nu ook makkelijker vrienden. Leerling Imaya doet een kookcursus en is volgens haar moeder veel zelfstandiger geworden. “Vooral als je dit soort activiteiten zelf niet kan betalen, is het goed dat dit er is”, stelt zij. De koningin vindt het mooi dat kinderen en jongeren deze mogelijkheden krijgen. Rolmodellen zijn volgens haar ook heel belangrijk. “We hebben een mooi groot bereik, maar we zijn er nog lang niet”, benadrukte Jessia. “Het is lastig de doelgroepgezinnen te bereiken.”

Senior-Live

Van De Meergronden werd gewandeld naar Senior-Live aan de Kerkgracht. De koningin sprak daar met vrijwilligers die senioren ondersteunen bij het gebruik van hun computer, tablet en smartphone. “We willen mensen kennis laten maken met de mogelijkheden van moderne technologie”, vertelde directeur Gijs Roelofsen. Zo ging Karien voor hulp naar Senior Live, omdat de bankpas op haar nieuwe telefoon niet meer werkte. “Ze hebben me geholpen met het installeren,” vertelde zij. Vrijwilligster Truus helpt ouderen met Windows. “Je hebt niet alleen een traplift nodig om te blijven functioneren”, benadrukte zij. Senior Live biedt verschillende cursussen en activiteiten aan om de participatie van ouderen te bevorderen.

Buurtcentrum Corrosia

Het bezoek aan Almere Haven werd afgesloten in buurtcentrum Corrosia. Hier ging Máxima met een aantal actieve bewoners in gesprek over de uitdagingen in het oudste stadsdeel van Almere. De drie grootste problemen zijn volgens Benjamin de Costa Gomez van buurtpreventieteam: afval, eenzaamheid en het algemene straatbeeld.” Anderen voegen daar veiligheid aan toe. “Vooral ‘s avonds.”

Burgemeester Hein van der Loo kijkt terug op een geslaagd bezoek. “De koningin verwoordde het heel treffend toen zij zei dat de wereld door het internet aan de ene kant veel groter wordt, maar als je daar niet in meekan wordt je wereld juist kleiner. En dan ligt eenzaamheid op de loer”, aldus Van der Loo. “We hebben de koningin een heleboel mooie initiatieven laten zien waarmee we dat kunnen voorkomen. Met haar bezoek heeft ze bovendien mensen bij elkaar gebracht, door met hen aan tafel in gesprek te gaan.”

Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Koning Máxima bezoekt Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Koning Máxima bewonderde werk van de Kunstklas-leeringen op De Meergronden. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Koning Máxima en burgemeester Hein van der Loo leerden haken in het Buurtlokaal. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto