Wijkagent Hans voor de Homerusmarkt in Poort (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wijkagent Hans voor de Homerusmarkt in Poort (Foto: Almere DEZE WEEK)

“De wijkagent is cruciaal in Poort”

Algemeen

ALMERE POORT - Het is woensdagochtend en ik mag een dag meelopen met Hans. Hans is een van de wijkagenten van Almere Poort. Na gewerkt te hebben in de verpleging en een eigen restaurant te hebben gehad, maakte hij op zijn 47ste de overstap naar de politie. Dat bevalt hem goed. Vandaag ga ik mee op zijn ronde door Poort en zie ik wat zijn werk inhoudt hier.

Door Indira Draijer

Almere Poort is volop in ontwikkeling. We zien de ene bouwlocatie na de andere, vooral in de gebieden Duin en in New Brooklyn. Het aantal inwoners stijgt snel. Met de groei van het stadsdeel is er ook meer grootstedelijke problematiek, zoals recent de explosies in woningen.

Lappendeken

Hans ziet Poort als een lappendeken van verschillende bewoners, zowel arm en rijk en met verschillende etniciteiten. Dat heeft zijn weerslag in de sociale cohesie in het stadsdeel, weet men ook op het stadhuis. “Veel inwoners kennen elkaar niet”, zegt Hans. “In het verbeteren van de sociale cohesie ligt nog een uitdaging. Voor de politie en voor onze partners.”

“Koop maar een mooi cadeau”

Vandaag in Poort gelukkig geen explosies, maar kleiner leed. Zo zien we een vrouw die verkeerd parkeert en daarna te hard door de woonwijk rijdt, scholieren die zonder helm op een scooter zitten en een man die onterecht op een invalidenparkeerplaats parkeert. In plaats van gelijk een bekeuring uit te delen, geeft Hans soms liever eerst een waarschuwing. Ook de foutparkeerder komt met de schrik vrij. “Heb je een partner?” vraagt Hans aan hem. “Koop maar een mooi cadeautje voor haar, want ik heb je zojuist 350 euro bespaard.”

Wijkgerichte aanpak

Belangrijker vindt Hans het om zichtbaar en benaderbaar te zijn. Hij spreekt met passie over de wijkgerichte aanpak, waarin de wijkagent een groot netwerk heeft in de buurt en snel problemen signaleert. De collega’s van het basisteam Almere West Poort ondersteunen dit door wijkagenten niet continu naar meldingen te sturen, maar ook de tijd en autonomie te geven om te doen wat ze zelf belangrijk vinden. Dat moet bijdragen aan het veiligheidsgevoel van inwoners. Ik zie vandaag in de praktijk wat dit wijkgericht werken betekent. Een verdachte auto en vuilniszakken in een voortuin ontgaan Hans allemaal niet. En hij kent veel mensen in Poort, van de mensen van het Oranjehuis en de vrijwilliger in Sterrenschool De Ruimte, tot de islamitische slager en de eigenaren van een café in Duin. Wie hij nog niet kent krijgt zijn visitekaartje.

Nuance

Hoewel Hans de problematiek in Poort kent, wil hij toch wat nuance meegeven. “Weet je waar de mensen zich hier uiteindelijk het meest druk om maken?” vraagt hij me. “Over parkeerdruk en -overlast, en over hondenpoep.” We besluiten dat dat misschien wel een goed teken is.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto