Nienke Nieuwenhuizen houdt de begroting vast voor de CDA-fractiekamer in het stadhuis (Foto: Almere DEZE WEEK)
Nienke Nieuwenhuizen houdt de begroting vast voor de CDA-fractiekamer in het stadhuis (Foto: Almere DEZE WEEK) Indira Draijer

“Wie weet kunnen we een tweede ‘Floriade’ voorkomen”

Algemeen

ALMERE - Ze had wel door het stadhuis willen rondrennen en mensen willen omhelzen. Zo blij was raadslid Nienke Nieuwenhuizen (CDA) toen haar motie over een auditcommissie onlangs werd aangenomen in de gemeenteraad. Nieuwenhuizen hoopt dat de gemeenteraad daarmee meer grip krijgt op haar financiën: “Wie weet zouden we een volgende ‘Floriade’ dan kunnen voorkomen.”

Door Indira Draijer

”De auditcommissie moet gaat bestaan uit een aantal raadsleden en een accountant. Zij gaan samen de financiële documenten voor de raad doorspitten. Daarna zullen ze de rest van de gemeenteraad vertellen over aandachtspunten in deze documenten, en consequenties van bepaalde keuzes. Het idee is dat er dan betere politieke keuzes gemaakt kunnen worden. “Gaan we voor een investering in het stadscentrum, of in schuldhulpverlening of een Kunstmuseum? Willen we geld lenen voor het onderhoud van het groen?”, noemt Nieuwenhuizen als voorbeelden. “En wat kost het, wie betaalt het, en wat zijn de risico’s?

Ze vergelijkt het met een gezin dat voor de keuze staat om te verhuizen. “Daar zitten consequenties aan. Misschien kan het gezin dan minder, of helemaal niet meer op vakantie. Het is handig als je met het hele gezin praat over die consequenties. “

Grip op geld

“Vrienden van me vinden het supergrappig dat ik me in de raad bezig ben met audits. Ik ben niet per se  financieel meest handige persoon.”, geeft Nieuwenhuizen toe. Niet verrassend is ze dan ook niet zelf degene die haar kinderen heeft leren omgaan met geld: “Dat heb ik aan mijn man uitbesteed, haha.”

Desondanks ziet ze de urgentie van de auditcommissie in de raad van Almere: “Voor je kunt beslissen waar het geld heengaat, moet je er grip op hebben. Het thema ‘financiën’ eist net iets te veel van raadsleden. Het is echt te complex om in een paar uurtjes te kunnen doorgronden”, vertelt Nieuwenhuizen. “Het is een illusie om te denken dat je het ‘er nog wel even bijdoet’.”Dat zit haar dwars: “Ik vind het vervelend dat ik niet goed kan overzien of we de goede keuzes hebben gemaakt.”

“Omgaan met geld is ingewikkeld”

Eigenlijk zou Nieuwenhuizen willen zien dat niet alleen gemeenteraadsleden, maar ook inwoners beter met geld om kunnen gaan. “We gaan er zomaar vanuit dat iedereen de juiste keuzes maakt. Maar het is heel makkelijk om schulden te krijgen, en moeilijk om er vanaf te komen.Omgaan met geld is ingewikkeld. En het maakbaarheidsdenken van het liberaal kapitalisme maakt heel veel kapot.”

Mensen helpen om zichzelf te helpen

Als het aan Nieuwenhuizen en aan CDA Almere ligt gaat er dan ook meer geld naar financiële hulp, zoals schuldhulpverlening en buurtcoaches: “Je moet mensen helpen om zichzelf te kunnen helpen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto