Studioleider Sjoerd van Ravenzwaaij en een patiëntje van De Kinderkliniek (Foto: Almere DEZE WEEK)
Studioleider Sjoerd van Ravenzwaaij en een patiëntje van De Kinderkliniek (Foto: Almere DEZE WEEK) Indira Draijer

“We geven de rijkdom van muziek mee aan zieke kinderen”

Algemeen

STAD CENTRUM - De studio van Muziekids Almere zit dit jaar 10 jaar in De Kinderkliniek. In deze tien jaar hebben al duizenden kindjes hun ziekte even kunnen vergeten door muziek te maken in de studio. Almere DEZE WEEK nam een kijkje in de muziekstudio en hoorde mooie verhalen en toekomstplannen.

Door Indira Draijer

“Hij bloeide helemaal op hier.” Studioleider Sjoerd van Ravenzwaaij vertelt over een non-communicatief jongetje dat vaak op bezoek kwam in de studio. Bij zijn eerste bezoeken durfde hij niet binnen te komen. Na een tijdje stapte hij soms naar binnen: “Dan kon hij even naar de kleurenlichten kijken.” Het jochie durfde uiteindelijk ook door de studio te lopen en de instrumenten te ontdekken.

Makkelijker mee naar de kliniek

“Zijn moeder vertelde dat hij op dinsdagen, wanneer de muziekstudio open is, uiteindelijk veel makkelijker mee naar De Kinderkliniek te krijgen was dan op donderdagen wanneer de studio (vooralsnog) dicht is.“ Die ervaring hebben veel ouders, vertelt de studioleider: “Dan is het niet “We gaan naar de dokter”, nee, dan is het “We gaan muziek maken”. Dan komen ze veel makkelijker mee.”

Geen muziekles

Deze ochtend is het rustig in de kleurrijke muziekstudio. Er is één patiëntje van De Kinderkliniek. Te midden van alle andere instrumenten speelt ze prachtig piano. Ze is streng voor zichzelf en wil het perfect doen. Van Ravenzwaaij speelt daar goed op in door complimenten te geven in plaats van aanwijzingen.

De studioleider wil benadrukken dat Muziekids een plek is om zelf instrumenten te ontdekken, en geen muziekles. “Muziek is niet alleen maar studeren, maar vooral plezier maken.” Hans Jansen de Vries, coördinator van Muziekids Almere, vult hem aan: “We willen de rijkdom van muziek meegeven aan zieke kinderen.” Maar door de jaren heen zijn veel kinderen zo enthousiast geworden in de Muziekids Studio dat ze uiteindelijk zelf op muziekles zijn gegaan.

Troubadourtrolley

Naast het realiseren van meer muziekstudio’s, is Muziekids nu actief bezig met het ontwikkelen en aanbieden van de troubadourtrolley. Dat is een mobiele muziekunit die op aanvraag naar de kamers van jonge ziekenhuispatiënten gaat om plezier en troost te brengen.

‘We willen vaker open’

Het studioteam zou het liefst zien dat de Almeerse Muziekids Studio open is op alle (5) dagen dat De Kinderkliniek open is. “In de ziekenhuizen is dat veelal zelfs de gehele week”, aldus Jansen de Vries. Daarvoor is het belangrijk om meer geld te hebben. “Er is 50.000 euro per jaar nodig om elke dag open te kunnen zijn voor de patiëntjes. Met dat geld kan onder andere een tweede studioleider worden aangenomen”, zegt Van Ravenzwaaij. “Dat zou zoveel schelen.” Daarmee kunnen meer kinderen genieten van de positieve effecten van muziek maken.

Tweede studio in ziekenhuis zelf

Ook een tweede studio, in het hoofdgebouw van het Flevoziekenhuis, staat hoog op de wensenlijst. In het initiële plan zou daar de muziekstudio komen. Dat kon destijds alleen niet doorgaan. In tegenstelling tot De Kinderkliniek, wat een polikliniek met dagbehandeling is, worden kindjes in het Flevoziekenhuis vaak meerdere dagen opgenomen.

“Ik ben regelmatig in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht waar kinderen met kanker liggen”, vertelt Van Ravenzwaaij. “Daar zie je heel erg het belang van de studio. Sommige van de kinderen in dat ziekenhuis daar komen elke dag om muziek te maken. Vaak samen met hun ouders. Ze zijn ‘er dan even uit’. In het Flevoziekenhuis zelf hebben we misschien nog meer impact dan hier in De Kinderkliniek.”

“Kom eens langs!”

Met veel vertrouwen kijkt Muziekids Almere naar de toekomst. Daarin hopen ze nog vele zieke kinderen te steunen door ze muziek te laten maken. Wie wil weten hoe dat eraan toegaat, en mogelijk zelfs donateur en ‘Vriend van Muziekids Almere’ wil worden, is welkom. Het handigst is om dat aan te kondigen via een mail naar almere@muziekids.nl. “Kom eens langs!”

Er zijn allerlei instrumenten te bespelen in de studio van Muziekids (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto