Odeke de Jong en Rejo van der Weide van Omroep Flevoland. (Foto's: aangeleverd)
Odeke de Jong en Rejo van der Weide van Omroep Flevoland. (Foto's: aangeleverd)

Omroep Flevoland 35 jaar: ‘We hebben de groei van Almere op de voet gevolgd’

Algemeen

ALMERE – Omroep Flevoland bestaat 35 jaar. “We hebben de groei van Almere op de voet kunnen volgen, al realiseer je je vaak niet dat je getuige was van een bijzonder moment”, vertellen verslaggever Rejo van der Weide en radiopresentator Odeke Jong van de regionale omroep. 

Door Petra Onderwater

Rejo is opgegroeid in Lelystad en woont nu 15 jaar in Almere. “Mijn vader is een van de peetvaders. Hij was projectleider voor Almere Stad en ik ging regelmatig met hem mee. Ik herinner me vooral heel veel zand, met in de verte het gebouw De Beurs”, blikt hij terug. In de 1997 ging hij aan de slag bij Omroep Flevoland. “Ook voor mijn werk heb ik op heel wat zandvlaktes gestaan. Zo heb ik twee jaar lang vier gezinnen gevolgd die een huis bouwden in verschillende delen van Almere. Een geweldige serie om te maken.”

Verhalen met impact

Als verslaggever gaat hij graag de diepte in. “Ik vind het mooi om de verhalen te vertellen van mensen die met elkaar de maatschappij maken. Zo kom ik net bij het Flevoziekenhuis vandaan, waar een meisje zelfgemaakte goodiebags uitdeelde aan patiënten. Dat zijn inspirerende verhalen. Maar ik houd ook van verhalen die je iets leren. Die duiding geven, waardoor je snapt waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Bijvoorbeeld de reportage die ik maakte bij een legale wietkweker op de Vaart, waarbij je kunt uitleggen hoe het zit met de wet- en regelgeving op dat gebied.”

Vuurdoop

Odeke werkte als journalist bij de toenmalige krant Almere Vandaag en maakte in 2015 de overstap naar Omroep Flevoland. “Ik maakte daar overigens al mijn debuut in 1989, toen ik nog op de basisschool zat”, lacht ze. “De omroep bestond toen nog maar net. Ze hadden destijds een kinderprogramma, Neptunus, en ik heb de eer van de klas hoog gehouden bij de quiz. Dat was mijn vuurdoop.” Het kinderprogramma is jaren geleden wegbezuinigd. “Evenals de programma’s over cultuur en klassieke muziek. Tegenwoordig ligt de focus vooral op het nieuws en de zwaardere verhalen. We krijgen weleens de opmerking dat we vaak zo kritisch schrijven, over de Floriade bijvoorbeeld. Maar we hebben daar ook heel veel leuke en positieve verhalen over gemaakt.” 

Onderdeel van de stad

Odeke heeft Almere ook zien ontwikkelen. “Als ik studenten van Windesheim interview over onderzoeken waar ze mee bezig zijn, denk ik weer terug aan de eerste handtekeningen die destijds werden gezet voor de bouw van de hogeschool. Daar was ik ook bij. Doordat je onderdeel bent van deze stad, weet je ook waarover je praat. Neem de tunnel op de Hospitaaldreef die ze willen afsluiten. Je weet wat de impact daarvan is, omdat je er zelf ook doorheen rijdt.”

Voor alle inwoners

De omroep wil er zijn voor alle inwoners van Flevoland. “Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan,” zegt Odeke. “Ik probeer in mijn radioprogramma echt de hele dwarsdoorsnede van de provincie aan te laten schuiven, maar het zou nog veel diverser kunnen. Het blijft lastig om al die verhalen te vinden. We willen mensen dan ook oproepen om ons vooral ook zelf te benaderen. We kunnen geen aandacht besteden aan zaken waar we geen weet van hebben.” 

Iets kunnen betekenen

Odeke en Rejo vinden het mooi om met hun werk echt iets kunnen betekenen voor mensen. “Door aandacht te besteden aan een petitie, of de impact van een genomen maatregel te laten zien. Zoals het afsluiten van een brug waardoor een bewoonster met haar rollator een heel eind moet omlopen. Of een hoge stoeprand waardoor mensen in een scootmobiel de stoep niet opkomen. Ieder stoeprandje dat wij naar beneden krijgen, betekent dat we impact hebben.” Rejo vult aan: “Een klein druppeltje kunnen bijdragen aan de samenleving, dat is waar ik dit werk voor doe.”

Open huis

Omroep Flevoland viert het 35-jarig bestaan zaterdag 6 april met een open huis. Bezoekers zijn dan tussen 10.00 en 15.00 uur welkom voor een kijkje achter de schermen in het pand aan de Larserpoortweg 40 in Lelystad. Wel vooraf aanmelden via www.omroepflevoland.nl/info/opendag.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto