Annerie Brenninkmeijer, directeur van De Nieuwe Bibliotheek. (Foto: aangeleverd)
Annerie Brenninkmeijer, directeur van De Nieuwe Bibliotheek. (Foto: aangeleverd)

1,3 miljoen voor bibliotheken in Almere

Algemeen

ALMERE – Almere krijgt van de Rijksoverheid 1,3 miljoen euro voor het realiseren van twee nieuwe bibliotheekvestigingen en uitbreiding van de bemenste openingsuren van bibliotheken in Buiten en Poort. “Voor het eerst sinds lange tijd investeert de Rijksoverheid miljoenen in lokale  bibliotheken, omdat die veel betekenen voor de maatschappij. De bieb is tegenwoordig zoveel meer dan een plek waar je boeken leent”, benadrukt Annerie Brenninkmeijer, directeur van De Nieuwe Bibliotheek in Almere. 

Door Petra Onderwater

“Wij willen een huiskamer zijn voor de stad. Mensen kunnen hier binnenlopen voor een kop koffie, een lezing, debat, film- of theatervoorstelling. Je kunt hier ontmoeten, leren, studeren en werken”, vervolgt Brenninkmeijer. “In Almere maakt 63 procent van de inwoners gebruik van de bibliotheek. Dat is ongekend hoog ten opzichte van andere steden.”

Montessori Campus Nobelhorst

Dankzij de financiële impuls kan er een nieuwe vestiging worden gerealiseerd in Nobelhorst, als onderdeel van de toekomstige Montessori Campus. “Het wordt een heel innovatief concept; de eerste gecombineerde openbare wijkvestiging en schoolbibliotheek”, vertelt Brenninkmeijer. “Niet iedereen weet dat wij ook 60 schoolbibliotheken hebben in Almere, voornamelijk op basisscholen. De Montessori Campus wordt echter voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Voorschoolse kinderopvang, basis en voortgezet onderwijs komen daar bij elkaar in één pand. Op 1 september zullen we daar een  kleine, maar fijne bibliotheek openen. Deze kan zowel door leerlingen als door bewoners worden gebruikt.”

Reizende pop-up bibliotheek

De tweede nieuwe vestiging wordt volgend jaar geopend. “Dat wordt een reizende pop-up bibliotheek”, zegt Brenninkmeijer. “De locatie is nog niet bepaald, maar de bedoeling is dat deze elke twee á drie jaar verhuist naar een ander deel van de stad. Dat kan in een schoolgebouw zijn, een buurthuis of leegstaand winkelpand bijvoorbeeld.” Met bewoners wordt besproken wat ze graag willen van zo’n lokaal bibliotheekje. “We willen vooral een laagdrempelige voorziening creëren in  delen van de stad waar weinig mensen gebruik maken van de bibliotheek. We hopen dat mensen daarna ook de dichtstbijzijnde reguliere bibliotheek gaan bezoeken. We gaan hiermee ook experimenteren met het oog op toekomstige stadsdelen, waar we straks alle opgedane kennis kunnen gebruiken.”

Poort en Buiten

Van de Rijksbijdrage kunnen ook de bemenste openingsuren van de bibliotheken in Buiten en Poort worden uitgebreid. “Het huidige pand in Buiten wordt komend jaar verbouwd tot een Cultuurhuis, daarom zitten we vanaf 6 mei op een tijdelijke locatie aan het Keerkringplein. In het nieuwe Cultuurhuis, dat naar verwachting medio 2025 wordt geopend, gaan we de bibliotheek verbinden met cultuurfuncties, zoals theater, muziekcabines en een filmzaal bijvoorbeeld.” 

Ook in Poort wordt gefocust op meer cultuur. “Omdat de locatie in het Arte College daar te klein voor is, organiseren we bijvoorbeeld filmavonden in de Tiny Church en de Duinhal, als onderdeel van Cultuurclub Poort.”

Met de financiële regeling van de Rijksoverheid kunnen Almere en andere gemeenten zich voorbereiden op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2026. Dan gaat een zorgplicht gelden. Dat betekent dat gemeenten de wettelijke taak krijgen om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto