De Vaandeldrager van Rembrandt (Foto: aangeleverd)
De Vaandeldrager van Rembrandt (Foto: aangeleverd)

Rembrandts Vaandeldrager in Almere: ‘Wat Zie Jij?’

Algemeen

ALMERE - Vanaf 2 september hangt Rembrandts Vaandeldrager in Kunstlinie Almere. Het schilderij uit 1636 werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. Dankzij een unieke samenwerking van twaalf musea reist De Vaandeldrager dit jaar langs de twaalf provincies van Nederland.  

Alle Flevolanders kunnen de hele maand september gratis de tentoonstelling bezoeken. Daarnaast is tijdens de Open Dag op 2 september toegang gratis voor iedere bezoeker, uit alle windhoeken. Tijdens de tentoonstelling ‘Rembrandts Vaandeldrager on Tour: Wat Zie Jij?’ staat men niet alleen oog in oog met het wereldberoemde schilderij, ook wordt het gesprek met elkaar aangegaan. Hierbij komen meningen en associaties met het kunstwerk zelf aan bod, maar ook wordt dieper ingegaan op wat men juist meer of minder zou willen zien en wat het belang en de toegankelijkheid van kunst en cultuur is.

Vierdelige serie op Omroep Flevoland

Vanaf zaterdag 27 augustus zendt Omroep Flevoland een vierdelige serie uit rondom Rembrandts ‘Vaandeldrager’. Acteur en presentator Ali Ben Horsting trekt de provincie in om uit te zoeken wat Flevolanders van het beroemde schilderwerk van Rembrandt vinden. In elke aflevering krijgen uiteenlopende Flevolanders het woord. 

Ook wordt de artiest Leafs gevolgd in zijn proces rondom het maken van de nieuwe track en videoclip ‘City Boy’, die hij speciaal voor dit project heeft geschreven en waarin hij zijn interpretatie van de Vaandeldrager laat zien. Verder zien we graffiti artiest Manpowerr aan het werk, die exclusief voor dit project een paar sneakers ontwerpt. Friso Lammertse, conservator en kunsthistoricus van het Rijksmuseum, neemt de kijkers mee terug in de tijd en legt uit waarom het schilderij zo bijzonder is en slechtziende en blinde personen vertellen hoe zij kunst, en specifiek dit schilderij, ervaren door eraan te ‘voelen’. Ook worden mensen op straat gevraagd naar hun mening over het schilderij.

‘Rembrandts Vaandeldrager: Wat Zie Jij?’ is vanaf zaterdag 27 augustus vier weken lang te zien bij Omroep Flevoland. Elke aflevering wordt op zondagen herhaald.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto