Automonteurs zijn schaars (Foto: Adobe Stock)
Automonteurs zijn schaars (Foto: Adobe Stock) colnihko - stock.adobe.com

Grote vraag naar automonteurs in Flevoland

Algemeen

ALMERE - Het aantal WW-uitkeringen steeg in maart opnieuw licht in Flevoland. In de mobiliteitsbranche blijft de krapte groot. Werkgevers blijven moeite houden met het vinden van met name technisch personeel. Dat meldt UWV.

De mobiliteitsbranche gaat over handel in en reparatie van auto’s en voertuigen. Veel van deze bedrijven hebben al langer te maken met een tekort aan met name technisch personeel, zoals automonteurs, autospuiters en autoschadeherstellers. In Flevoland stonden eind 2023 ruim 80 vacatures open voor technische beroepen in de mobiliteitsbranche. Het overgrote deel zijn vacatures als monteur, maar ook verkopers zijn lastig te vinden. In het eerste kwartaal van 2024 ervoer ruim de helft van de werkgevers in de mobiliteitsbranche een tekort aan personeel als belemmering voor het bedrijf. Dat is meer dan andere sectoren in de techniek, zoals de industrie (27%), de bouw (24%) en zelfs de ICT (41%).

Ingewikkelder

Door trends als verduurzaming en nieuwe technologie wordt het werk van monteurs ingewikkelder. Zo stijgt het aantal elektrische auto’s sterk. Dat vraagt meer kennis van elektronica, sensoren en ICT. Deze ontwikkelingen betekenen dat automonteurs in de toekomst andere kennis nodig hebben, terwijl ze ook nog in staat moeten zijn de reparaties en services die nu worden verleend uit te voeren. Het beroep wordt dus ingewikkelder. Waar een aantal jaar geleden mbo 4 het hoogste niveau was voor een monteur, zijn er tegenwoordig ook opleidingen in associate degree, een niveau dat ligt tussen mbo 4 en hbo.

WW-uitkeringen

In maart verstrekte UWV 4.806 WW-uitkeringen in provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een kleine toename van 1,3% (+63 uitkeringen). Landelijk is er ook sprake van een kleine toename van WW-uitkeringen van 0,5%. Ten opzichte van een jaar geleden is in Flevoland het aantal WW-uitkeringen 9,3% hoger, 408 uitkeringen meer. Landelijk zien we een stijging van 10,3% ten opzichte van vorig jaar.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto