De hoogbouw loopt op. (Foto: aangeleverd)
De hoogbouw loopt op. (Foto: aangeleverd)

Ongerustheid over plannen Randstad 20 en 21

Algemeen

RANDSTAD – De bedrijventerreinen Randstad 20 en 21 gaan in de toekomst onderdeel uitmaken van het stadscentrum. De terreinen worden bij het Stationskwartier getrokken. Ondernemers zijn erg ongerust over hun toekomst en de transitie die vooral veel hoogbouw bevat.

Door Marcel Beijer

Dat bleek woensdag tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst voor bedrijven die er gevestigd zijn. De gemeente ontvouwde daar de plannen voor het gebied dat een mix moet worden van hoogbouw, werken en veel groen in de zone langs de Stadswetering. Vanaf de wetering loopt de bebouwing richting het spoor op naar behoorlijke hoogbouw. Vorig jaar lag er al een plan voor een 70 meter hoge woontoren bij de rotonde bij de Landdrostdreef en Dossardlaan. Dat plan ging uiteindelijk niet door, maar duidelijk is dat meer van dit soort hoogbouw nodig zal zijn, omdat op de twee bedrijventerrein uiteindelijk 3500 woningen moeten komen, waarvan 40% sociale huur. Ook moet er ruimte blijven voor 1200 arbeidsplaatsen.

Ongerust

De ongerustheid van de aanwezigen zit vooral in de ontwikkelen hoogbouw, zo bleek woensdag. Zelfs op het laagste deel, bij de Stadswetering, is sprake van panden met zes woonlagen die dus zeker 25 meter hoog worden. De vrees is dat de hogere woontorens schaduw zullen veroorzaken. De vrees is dat de hogere woontorens schaduw gaan veroorzaken. Ook is er twijfel over hoe ‘groen’ een gebied kan blijven met die forse mix. Vooral de kleinere huurders maken zich zorgen over de toekomst. De gemeente geeft weliswaar aan dat de transitie ‘organisch’ moet verlopen. Gevestigde bedrijven kunnen eventueel zelf met een plan komen dat dan door de gemeente wordt getoetst. De vraag is wat er gaat gebeuren als bijvoorbeeld een plan wordt ingediend waar een ander gevestigd bedrijf het mee oneens is.
In het najaar worden de plannen in de gemeenteraad besproken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto