Het monument op de Markt in Almere Haven. (Archieffoto: aangeleverd)
Het monument op de Markt in Almere Haven. (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Burgemeester: ‘geen indicatie voor demonstraties Dodenherdenking’

Algemeen

ALMERE – Burgmeester Hein van der Loo hoopt en verwacht dat de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei in Almere waardig zal verlopen. Hij zegt geen indicaties binnen te hebben gekregen voor eventuele demonstraties.

Door Marcel Beijer

De burgemeester zei dat donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Een aantal partijen signaleren, onder meer door de situatie in de Gazastrook tussen Israël en Hamas, toenemende jodenhaat en antisemitisme. Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen op 4 mei. De PVV, VVD, Forum, ChristenUnie en Almere Partij willen dat eventuele demonstranten in Almere dat op een andere plek gaan doen dan bij De Dolfijn in Haven of het Bos der Onverzettelijken, waar de kinderherdenking is.
Burgemeester Hein van der Loo ging daar echter niet in mee. Hij zegt geen indicaties gekregen te hebben voor eventuele demonstraties. “De voorbereiding is niet anders dan andere jaren”, aldus de burgemeester. “Het demonstratierecht is erg belangrijk. Ik zal daar ook ruimte voor geven. Hij voegde daar wel aan toe dat ordeverstoring is iets anders is dan demonstreren. “De waardigheid van de herdenking mag niet in het geding komen. Als de vorm van protest daar niet bij past, bijvoorbeeld met vlaggen of spandoeken, zal ik niet terugdeinzen om in te grijpen.”

Dodenherdening

De jaarlijkse Dodenherdenking vindt zoals gewoonlijk plaats bij monument de Dolfijn in Almere Haven. ‘Herdenken doe je samen’ is het motto en dat lijkt belangrijker dan ooit. Zeker onder jongeren ziet het Comité meer interesse voor de herdenking. “Want als we waakzaam zijn geweest, hoe is het dan mogelijk dat bijvoorbeeld antisemitisme weer oplaait, of waarom er weer oorlog is op verschillende plekken in de wereld? Allemaal terechte vragen waar kinderen zich op dit moment mee bezig houden.” Naast de jaarlijkse toespraak van de burgemeester, wordt het verhaal van de Short Stirling- bemanning verteld en vertelt Jenny Lippens haar verhaal. Ze verbleef in de jaren 40-45 midden tussen het oorlogsgeweld in Zeeland. Direct na de Dodenherdenking begint om 21.00 uur het Herdenkingsconcert 2024 in theater Corrosia. Reserveren is mogelijk via de website www.4en5meialmere.nl.

Kinderherdenking

Bij de Anne Frankboom in het Bos der Onverzettelijken wordt om 16.00 uur de jaarlijkse Kinderherdenking gehouden. De ent van de originele boom die stond in de tuin van het onderduikadres van Anne Frank in Amsterdam, is inmiddels uitgegroeid tot een grote boom. De kinderherdenking wordt al jaren ondersteund door koren van schoolkinderen en ook dit jaar verzorgen de scholieren de zang en andere Almeerse scholieren lezen een zelfgemaakt gedicht voor. 

Herdenkingsconcert

In de kunstlinie wordt om 21.00 uur de Wederopstandingssymphonie van Gustav Mahler uitgevoerd door het Via Musica Festival orkest en koor. Het grootse concert is bij te wonen voor 10 euro. Reserveren kan via Kunstlinie.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto