De overbruggingsbrief wordt als vertragingstactiek gezien (Foto: Adobe Stock)
De overbruggingsbrief wordt als vertragingstactiek gezien (Foto: Adobe Stock) lenscap50 - stock.adobe.com

‘Wethouder frustreert proces afvalsysteem’

Politiek

ALMERE – Een interne brief van de afdeling stadsreiniging, over de overbruggingsperiode naar het nieuwe afvalsysteem waarin Almeerders overgaan op nascheiding, heeft argwaan gewekt bij een aantal raadsleden. De brief zou voorsorteren om op termijn toch het huidige systeem te handhaven, wat de gemeenteraad absoluut niet wil. 

Door Marcel Beijer

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) moest de afgelopen weken knarsetandend toezien dat een grote meerderheid van de gemeenteraad kiest voor nascheiding van het afval. In de toekomst hoeven Almeerders dan alleen nog maar het GFT-afval te scheiden. Dat betekent dat de vuilniswagens voor de duobakken, die toch al op hun laatste benen lopen, moeten worden vervangen. Ook qua capaciteit voor de verwerking van het afval is het niet mogelijk om in één klap over te stappen naar nascheiding. Hoek zegde toe met een overbruggingsvoorstel te komen. Dat kwam afgelopen week via een brief. 

Vertragingstactiek

Colette Holter (VVD) is van mening dat met de brief een vertragingstactiek wordt toegepast. “Zo wijst de brief op de tijd die het duurt voordat de huidige duobak-vuilniswagens kunnen worden vervangen voor monowagens. Dat is helemaal niet logisch, want nascheiding moeten we toch gefaseerd invoeren. En je zou ook tijdelijk tot huur van een vuilniswagen kunnen beslissen. Ook stuurt de brief aan op de invoering van een systeem met vier bakken en papierinzameling op afstand. Dat lijkt wel erg op het collegevoorstel. Het lijkt erop dat ze vertragen en in de tussentijd argumenten gaan zoeken om nascheiding niet door te hoeven voeren. We moeten juist zo snel mogelijk overgaan.”

Fuik

Willem Boutkan (PVV) gaat nog een stapje verder. “De raad heeft duidelijk uitgesproken dat er geen vierde afvalbak moet komen. Toch is die optie in de brief opgenomen. De wethouder doet dus niet wat de raad gevraagd heeft. Hij stelt dat er hoge kosten komen omdat in de overbruggingsperiode de duobakken vervangen moeten worden. Dat is onzin. Je hoeft alleen het tussenschot eruit te halen. Boutkan vreest derhalve dat de strijd tussen gemeenteraad en college nog niet gestreden is. “Hoek frustreert het proces met deze brief. Ik ben bang dat het voor verschillende meningen in de raad gaat zorgen, waardoor er geen eenduidig tegengeluid komt. Dat zou dan de klassieke politieke fuik zijn waar we intrappen. We moeten gewoon kiezen voor het burgerinitiatief: snelle invoering van nascheiding.”

Burgers enthousiast

Dat Burgerinitiatief is afkomstig van Almeerders die hebben proefgedraaid met nascheiding en daar zeer enthousiast over zijn. Zij begrijpen de kritiek van Holter en Boutkan. “De brief is erg sturend naar de opties van een tweede rolcontainer en papierinzameling op afstand. Er ontbreekt ook informatie over de duur van de overbrugging. Is dit een laatste poging van Jan Hoek om zijn plan alsnog door te drukken?“

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto