Brent Hadderingh. (Foto: aangeleverd)
Brent Hadderingh. (Foto: aangeleverd)

Forum voor Democratie wil ander tegengeluid laten horen

Politiek

ALMERE – Almere is een van de vijftig gemeenten waar Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker is de in Groningen geboren 23-jarige Brent Hadderingh.

Door Marcel Beijer

Minimaal drie zetels en misschien zelfs wel vijf. Daar rekent de jonge lijsttrekker op in Almere. Met de PVV in de raad, is de vraag hoe veel ruimte er is op de rechtse flank. Moeten daar de zetels van af worden gepakt? “Ik hoop dat we ze vooral van linkse en liberale partijen afpakken”, grinnikt Hadderingh. “Een ruk naar rechts in Almere, dat zou mooi zijn.”

Veiligheid

Hadderingh woonde tot twee jaar terug in Groningen, waar hij de provinciale fractie van Forum ondersteunde. Voor zijn studie verhuisde hij naar Almere. Ook is hij in vaste dienst bij het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van de partij. “Ik kende de vooroordelen over de stad, maar het is hier prettig wonen.” Toch kan er nog veel verbeterd worden. Op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld. “Bent u wel eens in de avond op station Almere Centrum?”, vraagt hij de verslaggever. “Moet u echt eens doen. Mijn vriendin durft in ieder geval niet alleen van het station naar de Filmwijk te lopen. Er lopen daar duistere figuren rond, maar nergens handhaving of toezicht.”

Rechts

Wat wil Forum met Almere? Een stad zonder QR-codes en coronamaatregelen in ieder geval. Maar ook: veiliger, schoner, geen ongebreidelde groei, geen inbreiding in groene gebieden, lokale referenda en ‘klassieke’ nieuwbouw in plaats van ‘experimenteel gedoe’, stoppen met ‘klimaatonzin’ en een raadsenquête over het ‘verspilde’ Floriade geld. “Daar moet iemand voor verantwoordelijk worden gehouden”, zegt Hadderingh.
Wat is dan het verschil met de PVV? Hadderingh: “De PVV is vooral een rechtse, liberale partij. Forum is meer conservatief traditioneel. We hopen op constructieve samenwerking, we staan open om met iedereen in gesprek te gaan. Toch is het belangrijk dat mensen op Forum stemmen. We kunnen een heel ander tegengeluid laten horen.” Ook hoopt hij dat er ruimte is in Almere om een Forum-school te kunnen opstarten.

Ruzie

Toch staat Forum niet bepaald bekend om de stabiliteit. Ruzie, weglopende partijleden en een omstreden jongerenafdeling die extreemrechtse berichten verstuurd zouden hebben. “Allemaal enorm opgeblazen en uit de context getrokken”, volgens Hadderingh. “Het is een vriendenclub die onderling berichtjes verstuurden. Ik ben Thierry Baudet eeuwig dankbaar dat hij achter de jongeren is blijven staan. Hij liet de 4000 jongeren, waaronder ik, niet in de steek.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto